Как социалният кръг влияе върху успехите ни ?

Наскоро моят клиент и добър приятел Крис ме помоли да напиша статия относно социалния кръг и подкрепата. Крис, това е за теб, приятелю!
Независимо дали става въпрос за фитнес или друго начинание, подкрепата е изключително важна. Аз самият не получих такава, когато се захванах с фитнеса. Много колеги и приятели ми споделят същото. 
Подкрепата от социалния кръг е важна, защото тя е нещото, което ви кара да продължавате, дори когато искате да се откажете. Представете си ваш близък приятел да ви каже :”Е, този път не се получи, майната му! Вярвам в теб и знам, че ще успееш. Хайде, не унивай, а продължавай да дерзаеш!”. Сега си представете някой приятел да ви каже: „Казах ти, че няма да се получи, но ти не ме послуша. Занимаваш се с глупости. Зарежи тези неща и се захвани с нещо сериозно”. Нужно ли да е питам след кой разговор ще се чувствате по-добре?!

Ето защо социалната подкрепа е важна – тя е разликата между това да се провалиш, да продължиш отново и да успееш  или да се провалиш и да се откажеш.  

Една от целите ми като треньор е да давам тази подкрепа. Запознавам моите клиенти един с друг, постоянно обсъждаме тренировките и храната, изграждат се нови приятелства и се развива една социална общност, в която хората се подкрепят взаимно.

Един прост пример – наскоро моя клиентка ми каза: „Боби, ако не беше до мен да ме мотивираш на планка, бях готова да се откажа на минута и половина”. Знаете ли колко издържа? Цели ТРИ минути. Двойно повече време.

 
Кои са 5-те човека, с които прекарвате най-много време ?
Предполагам някои от вас са прочитали този въпрос из различни статии или книги за личностно развитие, както и биографии на успешни бизнесмени.
Какъв е отговорът на въпроса ? В повечето случаи това са нашият партньор,приятели, роднини и колеги от работата. 
Защо е важно да си зададете този въпрос ?

 Важно е, защото в поговорката „С какъвто се събираш, такъв и ставаш” има много истина. Съзнателно или не, ние копираме част от навиците, поведението и начинът им на мислене.  Това би могло да бъде изключително благоприятно за нас, но в другата част на спектрума – много пагубно.

 

Условно има два типа хора:

 

  • Зареждащи

 

  • Изцеждащи

Може би се досещате каква е разликата. 

Зареждащите хора са проактивни. В тяхно присъствие винаги ви се налага да използвате ума си, обсъждате значими теми, правите планове и стъпките за осъществяването им, чувствате се приятно и дори дълго време да сте работили заедно или да сте водили дискусия, вие няма да се чувствате изморени, а заредени!  Важното, е че тези хора никога не биха ви наложили мнението си. Те подхождат с уважение към вашите виждания и нагласи. Биха разяснили своето виждане и биха изтъкнали предимствата, но решението ще оставят във ваши ръце. По-скоро ще кажат нещо от сорта на : „Според мен, смятам, че ще бъде добре…” или „Лично аз бих те посъветвал”, когато разговаряте или търсите мнението им (а него цените, защото те са креативни, градивни и винаги търсят нови начини да надграждат себе си и са насреща, стига да имат възможност, за да помогнат на другите). Дори и да не са съгласни с идеите или постъпките ви, биха се опитали да ги разберат (като погледнат през вашите очи), а дори и да не успеят, най-вероятно просто няма да повдигат темата, вместо да кажат, че постъпката/идеята ви е глупава или безсмислена.

 

Изцеждащите хора, от друга страна, са слабо активни. Те вършат колкото е нужно, но никога повече от нужното. Задоволяват се с малкото, което им е достатъчно и никога не се осмеляват да се борят за повече. Като причина ще изтъкнат, че „и без това няма да ги оценят” или че „е много трудно да се пробие в тази сфера”, а любимото ми е – „Прекалено рисковано е, сега поне всичко ми е сигурно”. Това е типичният човек, неизлизащ никога, при никакви обстоятелства, от зоната си на комфорт. Изцеждащите имат свои виждания, нагласи, ценности и идеи. Ако вашите не съвпадат с техните, има два варианта – или ще ви отхвърлят, защото се различни,или ще се опитат да ви убедят в правотата си и да ви наложат идеите и мирогледа си.

Чували ли сте за енергийни вампири ? Да, има такива. Не са безсмъртни и не хапят, но умеят да ти създават ужасно главоболие и да ти „изпиват” енергията. Комуникацията и прекараното време с такива хора е бавно и болезнено. 

 

Колко често ви се случва да контактувате с някой човек и да имате чувството, че буквално ви изцежда енергията ? Кога беше последният път, когато се опитахте да се измъкнете от подобен разговор/среща с човек? Колко пъти погледнахте часовника или се опитахте да прекратите разговора ? Да, знаете за какво ви говоря.
Точно това са хората, заради които изграждате ограничаващи вярвания, че не може да постигнете определена цел, че нещо е невъзможно и най-лошото – негативен поток на мисли. Сигурно се сещате за някой познат, при който дори да е спечелил 500 лева от Тото и навън да пече топло слънце, той пак ще намери за какво да се оплаче, вместо да се наслади на хубавите неща в живота.
Най-трудната част от това, което научихте досега ?
 
Най-трудното е да кажете НЕ на токсичните хора, да прекратите приятелствата и контактите с тях и те вече да не са част от живота ви. По този начин няма да ви дърпат назад и да пречат да постигнете мечтите си. Аз самият съм прекъснал много приятелства, макар и да беше трудно, знаех, че това е правилното нещо. Ако не бях постъпил така, ако преди време бях послушал негативните хора в живота ми, може би днес нямаше да се занимавам с фитнес и нямаше да съм човекът, който съм.
Добре, но не е ли егоистично ?
Да, и трябва да бъде така. Важно е да мислите за вас самите и да претеглите вариантите на везните – от една страна да останете със същите токсични хора и да не постигнете целите си, от друга – да отстраните тези хора от живота си и да постигнете целите си, като в процеса ще намерите такива, които ще ви подкрепят, бъдете сигурни.
Кое е по-егоистично – вие, осигурявайки си по-добро бъдеще или  човек, който се пише за ваш приятел, но не ви приема за това, което сте, а иска да ви моделира според своите желания, все едно сте от пластилин.
 
Не оставяйте мечтите ви (било то да постигнете страхотно тяло, да станете успешен бизнесмен, учител, актьор и прочие) да избягат, само защото някой не вярва във вас и не желае да бъдете себе си. 

И помнете, вие сте уникални! Не живейте според чужди правила!
 
 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
en_USEnglish