Твоят Body Image те съсипва!

 

    В днешната статия ще разгледаме нещо изключително важно и подценявано, особено сред по-младите хора. Става въпрос за така наречения Body Image или боди имидж (на български). В редовете по-долу ще разберете как вашият боди имидж може да ви пречи да постигате целите си и не само…. Може да доведе дори до хранителни разстройства. Самият аз като по-млад попаднах в капана на негативния боди имидж.

Боди имидж. Що е то?

    Нека го определим по максимално лесен начин, за да знаем към какво реферираме щом го споменем отново. Така, въпросният Body Image (имидж на тялото ни) е начинът, по който възприемаме тялото си като неизменна част от нас. Тъй като сме социални индивиди, ние го приемаме и като част от нашата социална персона. Например, онзи пълничък приятел, който винаги ни кара да се смеем като луди на историите му.

Какъв е смисълът от него?

    За разлика от животните, ние имаме съзнание. Осъзнаваме себе си, тялото си, мислите си (не винаги) и мястото си в този свят. Боди имиджът възниква като нормална рефлексия (отражение) на нашето тяло върху нашето психическо състояние. Все пак, всички сте чували израза: „Не се чувствам в кожата си”. Тук „кожа” реферира към материалната обвивка, тоест тялото ни. Хората, които приемат и обичат тялото си, се чувстват добре със себе си и на психическо ниво. Както се досещате, има и такива , които не са никак доволни и щастливи с тялото си. За тях продължаваме с….

Какво е негативен боди имидж?

  Имате ли приятели или познати, които не обичат да носят много прилепнали дрехи. Не харесват тялото си, затова носят все дълги и широки дрехи, за да го показват по-малко. Обикновено това са хората, които имат негативен боди имидж. Грешката, която правят, обаче, е, че гледат на тялото си като отделна част от себе си. Тялото ни и неразривна част от нас. Гледайки се в огледалото, ние го обективизираме като нещо отвъд нас, например – парче глина в час по трудово. Контролът върху него е наш и следва да го моделираме така, както искаме. Понеже не знаем как или използваме неправилна техника, крайният продукт не е това, което желаем. Тогава се ядосваме и го захвърляме (в случая – го намразваме).

    Говоря така задълбочено по темата заради личния си опит. Преди години аз също обективизирах тялото си. Постоянно го гледах в огледалото като някаква скулптура, която трябва да се издяла. „Това тук не ми харесва. Коремът е много мазен. Краката не са достатъчно релефни”. Всичко това ми се отразяваше и на психическо ниво.

Как се развива негативният боди имидж?

Обикновено има два фактора, които допринасят за развитието му:

      1. Външни. Това са главно налаганите „норми за красота”  от обществото. Всеки гледа мъже с плочки по списанията или телевизията. На всяка жена се обяснява, че няма да бъде харесвана, освен ако не изглежда като модел – стегнати крака, дупе, малка талия и т.н. Всички тези налагани криворазбрани стандарти влияят на хората. Тук бих апелирал просто да не гледате телевизия и да не се „обучавате” на това какво е модно.

          2. Вътрешни. Това е начинът, по който ние мислим за себе си. На база на външните фактори се променят и вътрешните ни. До вчера сме харесвали тялото си, но днес разбираме, че то не е каквото „трябва” да бъде. И го намразваме… Започваме да се гледаме с отвращение в огледалото и да мразим всяка част от тялото си, която е нещо по-малко от перфектна. А перфектни няма, затова и проблемът се задълбочава.

Боди имиджът и хранителните разстройства.

    Работил съм както с жени, така и с мъже, с хранителни разстройства – бинджове. Всички са развити именно заради негативния боди имидж. Да, прекалено стриктното и лишено хранене е главната причина, но ако липсваше този негативен боди имидж, зад който стои маската на перфекционизма, нямаше изобщо да се стига до крайности.

Ще ви споделя как преминава процеса на биндж при една от моите трениращи.

    Водили сме дълги разговори, докато не стигнахме до корена на нещата.  Анна (използвам измислено име) беше постигнала страхотен резултат, като беше отслабнала около 20 килограма. Изключително похвално, не мислите ли ?! Е, тя не мислеше така, защото беше далеч от перфектна в своите очи. След поредния биндж, видях, че го е записала в дневника си (да, направих ѝ дневник, в който да ми записва всичко като информация). Попитах я какво се е случило, след което получих отговор, че просто е изгубила контрол, отново. След като поговорихме обстойно, стигнахме до извода, че тя мрази тялото си. Беше разстроена и в хода на силните емоции, най-накрая езика ѝ се развърза. Това било то – негативен боди имидж. В момента мога да ви зарадвам, че Анна се справя страхотно и има голям прогрес, като епизодите на бинджове започват да намаляват.

 

ИЗВОД?

Вие и тялото ви сте едно! Работете заедно! Приемете тялото си, обичайте го и го подобрявайте всеки ден (тухла по тухла). Не позволявайте на налаганите стандарти и натиска на обществото да повлияят на вашето психическо състояние. Достатъчни сте! Прогресирате бавно към целта си. В края на деня това е най-важното нещо! Успех по пътя!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian