Силата на въпросът „ЗАЩО?“

Днес ще разгледаме психическата част на нещата, приятели. Не само във фитнес аспект, а в цялостен житейски аспект. Не съм лайф коуч, но знам едно-две неща за силата на въпросите и как те могат да ни помогнат с осъзнаването на проблемите и намирането на решение. Сега ще разберете какво имам предвид.

Силата на въпросът „Защо?“

Често, когато предприемаме дадено действие, не се спираме, за да се запитаме най-важният въпрос: „Защо?“.  Защо правим това, което правим? Днес прекали със сладкото. Защо? Отново се скара с половинката, което те накара да се чувстваш зле? Разбирам те. Наистина е неприятно.

Нека продължим нататък. Защо би се почувствал зле ? Ами, че това е човекът, когото обичаш. Независимо той или тя. От него/нея усещаш подкрепа и когато се скарате, сякаш я губиш. Това те кара да се чувстваш по-несигурен/на. Отделно, той/тя изобщо не е чул/а твоята гледна точка и се чувстваш неразбран/а. Това те потиска и избираш да си хапнеш нещо сладко. Защо? Защото сладкото е вкусно и е вид награда – увеличава допамина (невротрансмитър в мозъка ни), който ни кара да се чувстваме по-добре. Тоест, в цялата ситуация, сладкото е изядено само за да се почувстваш по-добре.

Друг пример. Имаше много работа и се почувства напрегната? Шефката отново ти прехвърли много задачи, с които трябваше да приключиш до края на деня. Нямаше време дори и за обедна почивка. Не успя нито да си починеш, нито да хапнеш. Защо? Защото си съвестна и искаш да се докажеш като професионалист на работното място. Защо? По този начин ще се чувстваш оценена и значима? Защо? Защото хората сме социални животни и имаме нужда от валидация (тоест някой да ни каже, че сме достатъчно добри).

В крайна сметка, свърши задачите точно преди края на работния ден и ти остана половин час да отпочинеш. Тогава си взе един шоколад и го изяде целия. Защо? Защото искаше да се почувстваш добре. Беше си заслужила тази награда, след цялата тежка работа. Или поне ти се искаше да вярваш в това оправдание, което даваше на себе си, за да не се чувстваш зле.

Два различни примера, а един и същ резултат.

Всичко се случва с причина. Колко по-осъзнати сме за нашите емоции, толкова по-добре може да ги контролираме. Запомнете: Ние следва да контролираме нашите емоции, а не те нас!

Не забравяй, че емоциите са нещо невероятно. Имаме нужда както от позитивни, за да се чувстваме живи, така и от негативни – за да се учим, променяме и израстваме. Проблемът с емоциите идва в липсата на баланс. Позволиш ли на емоциите да направят избора, вместо твоят разум, тоест ако не си рационален, а емоционален, шансът да вземеш лошо решение е много по-голям. Затова и хората често казват да не се взимат решения, когато сте под влиянието на емоции и да го „преспиш“, а утре на трезва (рационална) глава да помислиш на ситуацията и да вземеш решение.

Мисля вече сам/а осъзнаваш колко лесно подвластни сме на емоциите, ние хората. Но пък, хора сме – нищо човешко не ни е чуждо. Балансът се крие в умението да изживяваш емоциите, да ги оставяш да отминат и да знаеш, че контролът е изцяло в твои ръце. Щастието ти зависи от това. Вече разбра как някои привидно тривиални случки от ежедневието може да създават негативни обстоятелства. Такива, в които ти да се храниш емоционално, да приемаш повече храна и това да вреди на твоята фигура. За жалост, това не е единствената вреда. На второ място идва здравословната – наднорменото тегло не е добро за твоето здраве. Но мисля, че в аспект здраве, най-големият проблем идва с психическото.

В практиката ми съм работил с много жени, които имат хранителни разстройства и помня колко много се самобичуваха, когато излизаха извън релси и преяждаха. Идваха такива чувства на вина, че понякога се стигаше и до булимия (повръщане на храната). Този омагьосан кръг е кошмарът, през който преминава всяка четвърта жена, затова не го подценявай. За жалост, макар че при нас мъжете е по-рядко, ние също не сме застраховани. Ето защо психическото здраве зависи много от нашите ментални нагласи (как гледаме на нещата в живота ни).

Ако трябва да останеш с едно нещо от днешната статия, моля те, запомни, че ти НЕ си твоите емоции. Грижи се за психическото си здраве. Когато бъдеш в хармония със себе си, постигането на хубаво тяло става много по-лесно и приятно.

Ако имаш нужда от помощ, запиши се за безплатен разговор с нас и нека обсъдим твоите цели, проблемите, през които преминаваш и как можем да ти бъдем полезни. Можеш да се запишеш тук.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian