Инсулинова чувствителност и инсулинова резистентност

Инсулиновата чувствителност е връзката между това какво количество инсулин е нужно да се произведе, за да съхрани определено количество глюкоза.
 • Когато е нужна секрецията на малко количество инсулин, за да съхраним определено количество глюкоза, тогава е налична инсулиновата чувствителност.
 • Когато е нужна секрецията на голямо количество инсулин, за да се съхрани същото количество глюкоза, това говори за инсулинова резистентност.
Инсулиновата чувствителност е положителен фактор, добро състояние, докато инсулиновата резистентност е много рисков фактор за развитието на Диабет  Тип ІІ.
Видове инсулинова чувствителност.

Най-общо се различават три вида ИЧ – периферна, хепатична и панкреатична.
Периферната ИЧ показва доколко клетките на периферните ви тъкани (напр. мускули и мазнини), са готови и могат да усвояват глюкоза, независимо дали сами (при контракция мускулите усвояват глюкоза) или стимулирани от инсулина. Недобрата готовност или невъзможността изцяло да се усвоява глюкозата, е най-често срещаната форма на инсулинова резистентност (ИР).
Хепатичната ИЧ е свързана със сложен процес наречен глюконеогенеза. Това е процес, при който се произвежда глюкоза чрез разпад на невъглехидратни източници – протеина (аминокиселините, осново глутамин и аланин, до глюкоза) или мазнините ( най-вече триглицеридите до глюкоза). Най-често различни фактори, които причиняват процеси на възпаление, пречат на инсулина да действа в черния дроб, като развиват инсулинова резистентност (ИР) и инсулинът не може да изпрати сигнал на черния дроб, че вече може да спре (че няма нужда) да произвежда повече глюкоза.
Панкреатичната ИЧ е свързана с правилното функциониране на клетките, които секретират инсулина, а именно – бета-клетките. Ако те са повредени или не могат да функционират правилно, се развива ИР. Това се случва най-вече при състояние на Диабет Тип І (инсулинова недостатъчност) или цистична фиброза (когато функцията на панкреаса е засегната)
Да обобщим:
Инсулиновата чувствителност е доколко ефективно тялото използва инсулина, за да намали повишените нива на кръвна захар. Колкото по-ефективно се справя – толкова по-чувствителни сме, и обратното, колкото по-неефективно се справя  – толкова по-резистентни сме. Когато тялото стане твърде неефективно в този процес, се развива Диабет Тип ІІ.Фактори от начина ни на живот, които влияят върху ИЧ:
Неподлежащи на промяна
 • Възраст – с напредване на възрастта, ИЧ намалява.

-Подлежащи на промяна.

 • Затлъстяването се асоциира с инсулиновата резистентност, като колкото по-пълни са индивидите, толкова по-резистентните са. Това, разбира се, зависи и от цялостния начин на живот, тъй като ИЧ може да се подобри, дори и без да отслабнат хората.
 •           Упражнения
 1. Аеробни упражнения (напр. тичане, каране на колело) – упражнения, които може да се изпълняват продължителен период от време, успяват да повлияят и подобрят ИЧ, като увеличават приема на глюкоза от страна на клетките. Наблюдава се подобрение на ИЧ дори при изпълнение на сесии от 25-60 минути, при умерено усилие, в рамките на 3-5 дни. Обратното също важи с пълна сила – при намаляване на активността до минимум , след две седмици се наблюдава влошаване на ИЧ. Включването на аеробните упражнения в начина ви на живот, ще помогне за подобряването и поддържането на добро ниво на ИЧ. Дори и да не се спазва хранителен режим, самите упражнения ще окажат благоприятен ефект. Разбира се, оптималното би било упражнения да се съчетаят с правилно хранене, което да доведе до по-добра ИЧ, както и до свалени излишни килограми.
 2. Анаеробни упражнения (напр. вдигане на тежести) – Вдигането на тежести се асоциира с подобряване на ИЧ, както и покачване на мускулната маса. При хора с нарушен толеранс към глюкозата, упражнения с по-висока интензивност дават по-добър резултат.

Основната идея на упражненията е, че тук се търси чиста мускулната маса, която да се „съкращава” редовно, като по-този начин да мускулът да използва глюкозата. Колкото повече мускулна маса има човек, толкова по-добра е неговата периферна ИЧ.

 • Хранителен режим – Как бихме могли да го подобрим откъм гледна точка на инсулиновата чувствителност ? 

 1. Избягвайте преработвани храни и такива с много захар.
 2. Комбинирайте въглехидратите с протеин, за да се забави още повече тяхното усвояване, тоест по-плавно да се повиши и спадне кръвната захар, респ. инсулина.
 3. Наблегнете на пълнозърнести въглехидрати, тоест такива, които са богати на фибри.
 4. Добавете зеленчуци към повечето хранения за увеличаване на фибрите, които ще забавят усвояването.
 5. Добавете малко количество мазнини. Както знаем, мазнините забавят усвояването. Комбинирани с фибрите от зеленчуците и протеина, няма да имате пикове в кръвната захар, респ. инсулина.

ВАЖНО! Един от ключовите фактори при развитието на диабет е храненето. Хранене, при което имаме хронично повишени нива на инсулина, тоест всяко от храненията е от преработени въглехидрати, бедно на протеин и фибри, допринася за пикове в инсулина и кръвната захар. Много изследвания показват връзка между хронично високите им нива и развитието на диабет. Смятам, че това би могъл да е много ценен съвет за хора, които за предразположени към диабет (генетично се предава в семейството).

 • Хранителни добавки – Препоръчвам на първо място да се уверите, че всичко останало е наред – тоест тренирате редовно, храните се правилно и водите активен начин на живот, преди да прибегнете до хранителните добавки. Те са последното звено, последните 5-10% от ефекта. Останалите 90-95 идват от начина на живот, тренировките и храненето ви.
 1.  Ресвератрол – действа директно върху клетките, като подпомага ефектите на инсулина 
 2.  Катехини от зелен чай (EGCG) – те забавят усвояването на въглехидратите. 

Негативни ефекти от инсулиновата резистентност:
 • Напълняване
 • Високи нива на триглицеридите
 • Повишено кръвно налягане

Два лесни теста, с които да проверите нивото си на ИЧ/ИР:
Измерване на нивата на кръвната захар на гладно (сутрин)
 • Обикновено нивата на кръвната ви захар на гладно трябва да бъдат по 100 милиграма на децилитър  (<100mg/dL)
 • Нива между 100-125 mg/dL сигнализират за проблем и състояние познато като „преддиабетно”
 • Нива над 125 mg/dL диагностицират наличието на диабет.
Измерване на толеранса към глюкозата

 • Измерете нивата на кръвната си захар. След това консумирайте високо на въглехидрати хранене (около или над 100гр. въглехидрати общо в храната).
 • След около два часа измерете кръвната си захар отново.
 • Нива под 140 mg/dL се считат за нормални.
 • Нива между 140 и 200 mg/dL са жълто флагче. Сигнализират проблем и „преддиабетно” състояние.
 • Нивата над 200 ml/dL  говорят за наличието на диабет.
Информацията в тази статия е с образователни цели. При откриването от Ваша страна на някои симптоми или индикатори за сериозни проблеми или състояния, свързани с диабета, посъветвайте се с Вашия лекар.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian