Най-добрата диета ?!

Често възниква въпросът за това коя е най-добрата диета. Лично аз, не харесвам термина „диета”, или поне не в смисъла, който му се придава. Повечето хора под диета разбират начин на хранене, който се пази определено време, за да постигнат резултатите. След това го спират, връщат се към старото хранене и идва така известният, най-вече сред жените, йо-йо ефект. Разбира се, в периоди на изчистване на мазнините ще има известни лишения, и след като се постигнат резултатите, няма нужда да се продължава с лишенията, но важното е правилно да се “излезе” от диетата, като се задържи постигнатия резултат, както споменах в тази статия. Разбира се, в периодите при покачване на мускулната маса или на изчистване на мазнините, диетата се различава откъм калориите, които се приемат. В периода на изчистване на мазнините винаги има някакви лишения, докато постигнете желания резултат. Важното после е да го задържите, като внимателно започвате да “запознавате” тялото си с повече калории постепенно, за да може да се адаптира към новите телесни килограми. Също така нивата на хормоните, които ще са намалели в периода на изчистване, ще започнат да възвръщат нормалните си нива, като тялото ще спре със своите защитни механизми, тъй като ще усети наличието на повече храна и ще започне да увеличава своя BMR, за който говоря тук.
Е, кой е най-добрият хранителен режим ?! Има няколко характеристики. Това е този режим, който:
  • Може да превърнете в постоянен начин на хранене (да адаптирате към начина си на живот).
  • Няма да Ви лишава изцяло от определени храни, за които имате желание. 
  • Ще Ви носи желаните резултати.
Това, което забелязвам е, че при повечето хора нисковъглехидратните/кето режимите или пък нискомазнинните с високи въглехидрати не могат да бъдат поддържани дълъг период от време. За повечето хора, сравнително балансираните откъм въглехидрати и мазнини диети, с умерено до високо количество протеин, работят най-добре. 
Има изследване, което показва, че в дългосрочен план при отслабване, няма значение дали сте намалили калориите от въглехидрати (нисковъглехидратни/кето) или от мазнините (високовъглехидратни и нискомазнинни), стига да сте в калориен дефицит и да имате адекватен прием на протеин.
 

 
Може да прочетете цялото изследване тук.
Да обобщим: 
Най-добрият хранителен режим за е този начин, по който може да се храните цял живот, като ви носи желаните резултати и нямате желанието/нуждата да го нарушавате, тъй като не сте лишени изцяло от нищо. Важното, когато целите изгаряне на мазнините, е да бъдете в калориен дефицит.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian