Стевия – билката за „сладък” живот.

Стевията е натурален подсладител и заместител на захарта. Тя се извлича от листата на растението Стевия ребаудиана (Stevia rebaudiana), което е вирее в Бразилия и Парагвай. Активните съединения са стевиол глокизиди. Те биват осем вида, но най-често използваните са „стевиозид” и „ребаудозид”, като те са между 30 до 150 пъти по-сладки от захарта, подлежат на термична обработка, със стабилно pH и не ферментират. Нашето тяло не метаболизира гликозидите в стевията, поради което тя не съдържа калории, също както изкуствените посладители. Вкусът на стевията се усеща по-дълго време в устата, в сравнение със захарта. Някои от екстрактите може да са по-горчиви при високи концентрации. Обикновено „стевиозидите” са с горчивина около 30%, докато при „ребаудозидите” тя е около 10-12%. В зависимост от това, може да изберете измежду множеството различни марки, които предлагат стевия под различни форми.
 
Изследване от 2005г. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15729617) на ефектите от стевиозидите върху глюкозата и инсулина. Плъховете приемали стевиозиди (0,5 мг/кг) са намалили нивата на кръвната си захар след приема, като пикът на най-ниска кръвна захар бил 90 минути след приема. Светиозидите също намалили инсулиновата резистентност. Стевиозидите успели да регулират кръвната захар като подобрили инсулиновата секреция. Също така спомагат за по-добро използване на инсулина (ютилизацията му) в плъхове с дефицит на инсулина, като това се дължи на намалено проявление (експресивност) на PEPCK –генът в черния дроб на плъховете, поради действието на стевиозидите, което забавя процеса на глюконеогенеза. Именно това прави стевията изключително добър помощник на хората с диабет, както и тези, които се опитват да подобрят инсулиновата си чувствителност.

За желаещите да опитат стевия – продава се в повечето вериги магазини в различни видове. Може да бъде на прах, таблетки или течна стевия. Лично за мен най-удобен вариант е течната стевия. Може да я използвате, за да подсладите чая, кафето или други напитки. 
Специално за тези от вас, които желаят да експериментират със стевията и да направят нещо вкусно, споделям като бонус една моя любима рецепта за печена тиква (нискокалорична, без захар и изключително вкусна):

  • Купувате си тиква, най-добре от вида „цигулка” , макар и „матилда” да върши работа. Оглеждайте се за някоя не много дебела, а по-дълга. Обикновено тези, които не са толкова дебели са изцяло плътни вътре, докато дебелите са кухи и имат много семки, които трябва да се премахнат.

  • Нарежете тиквата на колелца. След това я обелете, много по-лесно се бели, когато е на колелца. След това я нарежете на малки кубчета или пък си я оставете на големи колелца.

  • Наредете парчетата в голяма тава и добавете стевия. На 3 кг тиква, аз добавям около 20-25 мл стевия, но вие преценете според вашия вкус за сладост. След като добавите стевията, оваляйте с ръце хубаво парчетата в нея. Няма нужда да добавяте вода, тъй като тиквата има много сокове и вода, които пуска, когато се пече и те се смесват със  стевията.

  • Загрейте фурната на 220 градуса и печете между 35-55 минути, според това доколко изпечена искате да бъде. Някои я харесват по-препечена и хрупкава.

  • Изкарайте, оставете я да се охлади леко и консумирайте докато е още топла.

                Приятен апетит!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian