Нишестето – най-добрият приятел на атлета.

Нишестето, наричано още скорбяла (идва от “starch” на английски) се съдържа в различни храни. По своята същност, нишестето е полимер на глюкозата, който се намира в повечето растения и е близък по химичен състав до нашия ендогенен гликоген. Реално, то е дълга верига от молекули глюкоза, свързани заедно. Въпреки че хората имат проблем да храносмилат нишестето в сурово състояние, готвенето му го кара да се разпадне на чисто глюкоза, която е готова за усвояване и ще предостави енергия на нашето тяло. Някои от най-широко разпространените източници на нишесте са зърнените храни като царевица, пшеница и ръж.
Челните места, разбира се, заемат картофите, морковите, ориза, както и зеленчуците като тиква, тиквички, чушки и карфиол.
Най-важното нещо тук, на което искам да наблегна, е, че имате нужда да консумирате богати източници на глюкоза, за може ефективно да запълните гликогена в мускулите и да оптимизирате спортното представяне, както и възстановяване. Не може да се разчита само на мазнините и протеина.
Също така, добавянето на малко натрий (сол) към следтренировъчното хранене, може да увеличи скоростта на усвояване на останалите хранителни вещества, които приемате, така че не е лоша идея към протеиновият шейк да добавите малко сода бикарбонат. Или в следтренировъчното хранене, да сложете повечко сол, която така или иначе е била доста изчерпана от организма по време на тренировката.
Изводи:
  • Дълго време въглехидратите бяха демонизирани, но те са един страхотен източник на енергия и задължителна част от всеки тренировъчен план, който има за цял максимално тренировъчно представяне.
  • Плодовете не са от най-добрите избори като източници на енергия, въпреки това са пълни с витамини и минерали и би трябвало да присъстват в хранителния ви режим.
  • Нишестените храни са най-добрият ви приятел. Оризът, картофите, зелените банани и овесените ядки са добри избори, които би било добре да преосмислите.
  • Храните на пюре и добавките като малтодекстрин/витарго могат да бъдат консумирани преди, по врем и след тренировка. По този начин ще ви помогнaт да поддържате тренировъчното си представяне по време на дълги тренировъчни сесии или събития.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian