Тренировките по време на настинка

12 месечно изследване разглежда ефектите от средно-интензивни упражнения върху развитието на симптоми на настинка при пълни жени след менопауза. Тези групи са типично с намалена имунна функция. Субектите, които са тренирали са намалили значително броя на симптомите на настинка, в сравнение с контролната група. Особено в месеците 6-12.
Klentro et al. провеждат 12-седмично изследване, в което установява, че тренировки с умерена интензивност намаляват инфекциите и симптомите на инфекции на горните дихателни 
пътища.
Изводите от различни изследвания са, че умерено-интензивните упражнения са стресор, който предизвиква адаптация, и това води до подобрена имунна функция и противовъзпалителни действия от страна на организма, които се изразяват в подобрено възстановяване и както цитират учените „оцеляване” от респираторна инфекция.
Прекалено дългите и интензивни тренировки, обаче, може да бъдат контрапродуктивни, тъй като стресът е прекалено голям и на един етап настъпва accumulated fatigue (натрупана умора), която е в резултат на големия стрес, на който е подложен организма и от който не може да се възстановява качествено, което води до големи възпаления (които при умерен стрес, биват възстановени), от които не може да се възстановим и намаляват функцията на имунната система.
Реално, няма изследвания, които да разглеждат тренировките по време на настинка, тъй като това би означавало настинката да бъде причинена чрез вкарване на вирус в участниците, за да ги разболеят. 
Практично би било, ако настинката е по-силна, да намалите обема на тренировката и да използвате по-малка тежест – достатъчна да стимулира мускула, но не и да е прекален стресор, особено при настинките придружени с мускулни болки и обща неразположеност.
В краен случай, при наистина тежка настинка, би било по-добре да си дадете няколко дни до седмица почивка. Една стъпка назад, след това две напред, отколкото да тренирате въпреки тежката настинка. Тренировките няма да са приятни, ползотворни и шансът да оздравеете по-бързо, ще намалее, отколкото ако се погрижите правилно за себе си.
Завършвам с моя личен опит. Когато усетя, че настивам, макар и настинките да ги изкарвам леко, заради добрата ми имунна система, винаги процедирам по следния начин:

  • 2-3 дни изпивам по около 2 литра чай шипка (богат на витамин Ц) на ден

  • Гледам да съм наистина добре облечен

  • Тренирам, защото след това се чувствам по-добре, а и като се изпотя изкарвам част от токсините. (малко наподобява бабините рецепти да се навлечеш адски много, да се изпотиш и после да теглиш душ и да се преоблечеш)

Обикновено за няколко дни съм като нов. Веднъж изкарах състояние, близко до пневмония (особено засегнати бяха бронхите), без напълно никакви лекарства или антибиотици. Аз така процедирам, и посягам към лекарства само в краен случай, когато, както казват „ножа опре до кожата”.

Бих посъветвал и за употребата на мултивитамини. За мен те са едни от малкото необходими добавки, за които има смисъл да се отделят средства. Обикновено препоръчвам на клиентите си целогодишен прием на съвсем обикновени мултивитамини (не от силните спортни витамини със специални формули, които са доста скъпи). На прилична цена от около 20 лв., бихте могли да си закупите витамини за 3-месечен период. 

Вече научихте доста за настинките и тренировките, както и някои предпазни мерки и стратегии. Сега спокойно може да изчакате края на работния ден и да нападнете залата!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian