Хранителни добавки за по-лесно заспиване и подобряване на съня

Както обичам да повтарям, хранителните добавки са необходими, когато другите алтернативи не работят или наистина нямате време (много натоварено ежедневие, после деца вкъщи). И въпреки това, по-разумно ще да е да структурирате времето си, така че да имате малко и за себе си. Има множество стратегии, които да предприемете, за да подобрите съня си. Имайте предвид, че голяма част от проблемите със съня се дължат главно на прекомерния прием на стимуланти (кофеин) и високите нива на стрес. В  последващ пост или статия ще разгледаме какви стратегии може да използвате, за да подобрите качеството на съня си, както и за да заспивате по-лесно. Днес ще разгледаме посочените по-долу добавки, които могат да ви помогнат.

Магнезий 

    Известен е с това, че участва в стотици процеси в тялото ни. Затова е и един от най-важните минерали. Освен тези негови ползи, магнезият действа отпускащо. Той отпуска мускулите ви, затова и често се препоръчва срещу крампи (внезапно схващане/стягане н мускула). Приет вечер преди лягане, той ще ви помогне да се отпуснете, като влияе положително и върху дълбочината на съня.

    Препоръчителната доза е 200-400мг, около 30-60 минути преди лягане.

Цинк

    Сигурно го познавате като вечната панацея срещу настинки ? Освен това, цинкът също има важна роля в доста процеси в организма, като оказва и положително въздействие върху хормоналното ниво – оптимизира го. N.B. Оптимизира доколкото е възможно натурално. Не очаквайте чудеса, особено ако сте в добро такова.

    15-30мг  час преди лягане е идеален вариант. Избягвайте да пиете на празен стомах, защото може да получите раздразнение. Обикновено, би било удачна да се приеме около час след вечеря, докато имате все още храна в стомаха.

Валериан

    Той е позната билка още от древността. Коренът от валериан има успокоително въздействие върху нервната система. Изключително полезен е за хората, подложени върху много стрес.  Не предизвиква зависимост и няма странични ефекти, ако се приема в препоръчителните дози.

    100-450мг. час преди лягане са вашето скрито оръжие. Започнете с по-малката доза и вижте коя работи за вас. На по-високите дози може да усещате сънливост сутрин след ставане. Това ще е индикатор, че сте приели прекалено много. Лично аз, използвам по 120мг всяка вечер, за да имам малък помощник със съня в негово лице.

Мелатонин

    Номер едно продаван продукт за хора с проблеми със съня. Както вече знаете, мелатонинът е хормонът на съня. Той се секретира, когато са налични определени фактори (тъмнина – вечер, липса на стимули, които да превъзбуждат нервната система – разбирайте кофеин или силни звуци) и според биологичният ви часовник. Ако лягате в 00:00ч вечерта, най-вероятно се секретира към 23:00ч.

    Мелатонинът, по принцип, също не предизвиква зависимост. Разбира се, важното е, когато имате проблеми със съня, да вземете мерки за решаването им. Ако разчитате само и единствено на мелатонина, за да подпомага съня ви, то най-вероятно сте развили зависимост.

    Препоръчителен прием: 0,5 до 3мг от него час преди лягане. Отново започнете с ниската доза. Обикновено се  рядко се намира в доза от 0,5мг, но може да започнете от 1мг.

    Използвайте най-ниската доза, която работи за вас. Напълно безопасно е и да взимате до 10мг., но според изследванията след 3мг рядко се наблюдават някакви допълнителни ползи. Ако дори и високите дози не работят, то следва сериозно да обърнете внимание на здравето си, защото ако използвате горепосочените стратегии в комбинация с добавки и това не работи, това е знак за сериозни нарушения на функцията на съня. В такъв случай следва да се консултирате със специалист.

    Ако искате да влезете във форма или имате въпроси/предложения за статия, може да ми пишете на имейл адрес – mavrov62@gmail.com.  Ако информацията във статията ви е била полезна – споделете, за да достигне до повече хора.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian