Здраве на стари години

Снимка на пенсионер, който седи на пейка и размишлява

Здраве се гради на млади години!

Днешната статия ще бъде малко по-различна. Вдъхновена е от съседката ми, която чисти входа и пред него. Възрастна женица, пенсионер. Сподели ми, че е с ниска пенсия и чисти, за да може да взима още 100 лева отгоре за лекарствата си. Да ви е познато?! Да, това е българската действителност – пенсионер в лошо здраве се мъчи да свърже двата края. В редовете по-долу ще бъда до болка откровен, затова ако има хора, които се обиждат лесно, по-добре да не продължават.

Живеем в страна със стара и неработеща система за пенсионно осигуряване и не само. Ние, работещите хора, плащаме осигуровки, като тези пари получават пенсионерите. Да, в определени страни това би била идеална система. Тук, обаче, факторът демография се намесва. Имаме прекалено много пенсионери и парите не стигат за тях. През годините е имало множество проблеми с НОИ, като и към днешна дата пенсиите остават малки. И така ще си останат. Хората искат политиците да им вдигат пенсията, но не осъзнават, че проблемът не идва от разпределение на бюджета. Както и да е. Ето какво имам предвид:

Каменна плоча с надписа на Национален осигурителен институт

Системата не работи!

Именно заради това имаме пенсионери, които работят след пенсия, за да набавят допълнително пари, а не да се радват на своите старини, както би трябвало да бъде. Сега, вече ще бъда леко циничен. Оставям настрана генетичните предразположености и някои състояния с напредването на живота. Много голяма част от хората сами допринасят за повечето си заболявания.Да, може да ме линчувате или да се замислите.

Какво наблюдаваме? Масово хора, които нямат култура на хранене или „нямат време”, за да спортуват. Колко често сте чували да ви кажат: „Аз не знам как да се храня”. Но ще ви кажа – това е оправдание. Защо никой не ви е питал: „Абе, искам да се погрижа за здравето си, как да се храня?!”. Имаме достъп до множество информация и то безплатно. Живеем в информационната ера и въпреки това хората предпочитат да го играят невежи. И ще ви кажа защо – Така бягат от отговорност. Ако не знаеш и не разбираш нещо, то не можеш да го направиш, нали така ?! Но научиш ли го веднъж, после нямаш оправдание, за да не го правиш.

Снимка на кренвирши

Да, знам, може би ви идвам прекалено суров. Но тук не визирам старото поколение. Баба ми и дядо ми не са живели в такива времена и наистина не са имали достъп до информацията и как да се грижат за здравето си. Обаче, днес всички имаме тази възможност. И когато чуя за хора на по 40 години, които са интелигентни, знаят какво е интернет, а същевременно имат диабет (без генетична предразположеност, а дори и с такава), наднормено тегло, затлъстяване (прекалено висок процент подкожни мазнини, които се класифицират като заболяване), проблеми с високо кръвно, сърдечни проблеми или със стави и сухожилия (заради теглото), ми става мъчно. Наистина!

Какво искам да кажа за вашето здраве с тази статия? 

За тези, които не виждат накъде бия, ще кажа това: 

  1. Не разчитайте, че държавата ще ви осигури добри старини. Работете за това и подсигурете сами старините си.
  2. Грижете се за здравето си, защото то е ваша отговорност и за да не бъдете след време в позицията на моята възрастна съседка и да имате нужда то пари за лекарства. На първо място, ако спортувате (макар и малко) и се храните правилно, ще бъдете много по-добре физически и здравословно от голяма част от населението. Впоследствие, когато стигнете старини, няма да се притеснявате постоянно за различните си болести и откъде да намерите пари за лекарства.

Възрастен мъж и младо момче спортуват заедно като тичат

Може би някои от вас ще кажат: „Добре, макар и да се храня добре и да спортувам, това не означава, че като остарея няма да хвана старческа деменция”. И ще бъдат напълно прави. Знаете ли, обаче, че има множество изследвания върху медитацията, които показват, че предпазва от болести като деменция и Алцхаймер, защото поддържа активни определени зони от мозъка ви. В най-лошия случай би забавило настъпването и прогресът им, а това значи повече качествено време – още безценни моменти с любимите хора. И това могат да бъдат 10 минути на ден, никой не иска от вас да ходите в Тибет и да продадете всичката си покъщнина. Има множество начини и информация как да поддържате физическото и психическото си здраве. Като за начало може да започнете с редовен спорт и подобрени навици на хранене. Отговорността е във вашите ръце! 

Ако искате да влезете във форма и да се погрижите за вашето здраве, може да започнете още днес, като си запазите час за разговор с нас. Може да го направите ОТ ТУК

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian