Хранителен режим: Ефективен или ИЗМАМА?

Снимка с фитнес инструктора Боян Мавров, който е учуден и на заден фон кутии с храна, които са за индивидуален хранителен режим.

Отново поглеждаш в огледалото и не харесваш това, което виждаш? Искаш да подобриш сегашната си форма, да се чувстваш по-добре в тялото си и да имаш повече енергия? Отдавна се бориш с килограмите, имаш комплекси за малоценност и не се чувстваш, че изглеждаш „достатъчно добре“? Това са част от процесите, които преминават в главата на всеки един човек с наднормено тегло. Както и чувството за безпомощност. Мислите са объркани и масово хората не знаят откъде да започнат. Но все пак решаваш – Започвам! И веднага в главата ти изскача думата „диета“. Замисляш се дали да не потърсиш помощта на специалист, който да ти изготви индивидуален хранителен режим? Не бързай преди да прочетеш статията!

Коя диета или хранителен режим да избереш?

Мъж и жена седят заедно и избират какъв хранителен режим да спазват

Дълги години към думата „диета“ се реферира като към гаден период на лишения, през който ще гладуваш, ще се мъчиш и няма да имаш енергия. Независимо дали ще бъде кето диета, нисковъглехидратна диета, диета на Аткинс, Палео, вегетарианска, веган, карнивор, омнивор и всички други разновидности, които се продават на пазара. Всички те са ограничаващи и трудни за поддържане в дългосрочен план. Ето защо НЯМА ЗНАЧЕНИЕ коя от тях ще избереш. Може и да отслабнеш първоначално, но в дългосрочен план ще се върнеш оттам, откъдето започна. Или дори по-назад. Едва 10% от хората запазват свалените килограми след период от 3 години. Ти от кои искаш да бъдеш?

Знаеш ли, всъщност, в основата си, самата диета представлява „хранителен режим“. За жалост, хората не разбират, че именно диетата ти или хранителния режим е твоят начин на хранене. Той е част от твоята култура на хранене и твоята идентичност. Възприемаш ли се като човек, който яде джънк храна, безотговорен е към здравето си, няма никакъв контрол над импулсите си и иска да тялото му да изглежда зле? Мисля, че и двамата знаем отговора – НЕ. Обикновено не обичам да говоря за вина, защото от психологическа гледна точка, това е вреден конструкт. Ще го кажа така – ти НЯМАШ вина за това как изглеждаш, НО… Отговорността как изглеждаш е изцяло твоя! Ето какво имам предвид:

Обвиненията НЕ работят и само ще те отведат на лошо и мрачно място. Да приемем, че започваме от кота нула, основите. В момента се намираш в състояние, в което не желаеш да бъдеш. Естествено, в него си заради твоите собствени избори. Проблемът е, че голяма част от тях са били продиктувани от информацията от хората около теб, както и множеството грешна и непълна информация в интернет за отслабването. Ако възприемаш диетата точно така, както описах по-горе – като мъчителен период, в който гладуваш и се изтезаваш, то това обяснява много за сегашното ти състояние. Ето защо, ако искаш да си помогнеш с малко насока от моя страна, е необходимо да погледнеш…

Храненето и диетата под различна призма

Жена в спортен клин и потник, която е с главата надолу вкъщи.

Храната не е нещо лошо, от което трябва да те е страх! Тя е основна нужда за тялото и организма ти. Тя е енергия, може да бъде здраве, дълголетие, както и удоволствие (и двамата го знаем). Може да се възползваш от всички нейни свойства и пак да поддържаш тялото, което желаеш. Разбери, че удоволствието от вкусната и богата на нутриенти храна НЕ изключва това да бъдеш във форма. Както вече споменах, нека не бъркаме начина на хранене със социално приетото определение за „диета“. Знам, че информацията най-вероятно е много по-различна от всичко, което ти е попадало като четиво до момента. Може би дори смяташ, че има такова нещо като „добри“ и „лоши“ храни. Ще те разочаровам! Има единствено Избори! Някои по-добри от други. Общото между тях е, че всички те зависят от теб.

Къде е грешката в индивидуалния хранителен режим, който ти продават?

Постоянно виждам хора, които дават луди пари за така наречения „индивидуален“ хранителен режим. Много често купуват от известния грък Ипократис. Нямам нищо против. Режимите определено вкарват хората в калориен дефицит, но в много остър. И не можеш да се придържаш към него дългосрочно. След известно време тялото, а и психиката ти се изморяват и познай какво се случва? Връщаш се обратно към старото хранене с още повече глад и настървеност, а в същото време чувстваш вина, че не спазваш режима и преяждаш. Парадоксално е!

Ето защо направих цяло видео по темата, в което обяснявам подробно какви са минусите на индивидуалния хранителен режим. Всъщност, идеята е да може да се храниш така постоянно, цял живот – начин на хранене, помниш, нали?! Е, тези ригидни режими няма да ти го осигурят. Затова най-доброто, което може да направиш, е да гледаш видеото и да разбереш кое наистина работи!

Пожелавам ти успех с влизането във форма и не забравяй: Ако имаш нужда от ментор по пътя към изградждане на здравословни навици, естетично тяло и по-добър начин на живот, запази час за разговор с нас ОТ ТУК. В него ще обсъдим каква е целта ти, ще разберем какво ти пречи да я постигнеш и ще съставим удобен план за действие, който да ти донесе желаната промяна, за да струиш от енергия, здраве и да се чувстваш добре в тялото си.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian