Депресия: Болестта на 21-ви век

Млад мъж, който изглежда отчаян и е седнал с цигара в едната ръка и бутилка алкохол в другата.

Все по-често виждам млади хора, които са депресирани. Не, не говоря просто за 13-годишни момиченца, които плачат, защото някой батко ги е оставил. Говоря за сериозно депресирани млади хора. Такива, които не виждат смисъл в нищо. Не се наслаждават на живота. Паднали в дупка, от която не виждат изход. Единственото, което могат да направят е да копаят още по-дълбоко. Сериозни симптоми на депресия! И е тъжно, защото в днешно време имаме най-депресираното общество, което някога е съществувало. Темата не е директно свързана с фитнес, но има индиректен ефект и тук, защото пряко влияе на мотивацията на човек.

Ще бъда честен – идеята за статията ми дойде от мой близък приятел, който в момента преминава през тежък период на депресия. Колкото е зле да си в дупката, еднакво зле е и когато виждаш близък човек да страда и да не можеш да направиш нищо по въпроса. Именно тогава, в такава ситуация, усещаш собственото си безсилие, което те обезкуражава, но не трябва да се поддаваш.

Защо все повече млади хора изпитват симптоми на депресия?

Истината е, че малко хора в днешно време намират смисъл в живота си. Не, това да завършиш университета и да си намериш работа не е смисъл. Това е начин за прехрана. И го забелязвам все по-често – млади хора, които са толкова объркани и не знаят какво да правят с живота си, че изпадат именно в бездната на депресията.

Както казва Виктор Франкъл – ако човекът няма смисъл в живота, той не живее, а просто съществува. Силно препоръчвам на всеки от вас да прочете книгата на Франкъл – „Човекът в търсене на смисъл”. Тя е основополагащо четиво, в което ако наистина вникнете, ще ви покаже правилния път. За себе си знам, че съм голям късметлия и намерих своето нещо, или по-скоро то намери мен и знам какъв е смисълът за мен – да помагам на хората. За жалост, много малко хора откриват този смисъл и това е ключов фактор за развитието на депресия.

Опитвайте нови неща, записвайте различни курсове, запознавайте се с нови хора, които работят в различни сфери. С възможността да направите подкаст, влогове, блогове,  контент маркетинг и т.н., може отчасти да правите нещо, което ви доставя удоволствие и да правите някакви пари от това. Та, има хора, които снимат клипове как отварят различни продукти и им правят ревюта, като за това взимат пари от Google (който е собственик на YouTube).

Социалните мрежи – бързия път към депресия!

Още една причина, която влияе изключително много на младите хора и ги води към депресия, е наличието на социални мрежи. Истината е, че всичките тези профили на готини мацки или на мъже, които показват уникален начин на живот и само щастливи моменти, влияят. Започвате да се питате какво не е наред с вас? Защо вие не може да пътувате като тях? Защо не сте успешни като тях? Защо нямате стабилни връзки като техните?  А всичко това е илюзорно. От опит мога да кажа, че хората, които имат страхотни взаимоотношения с партньорите си, нямат време да го показват в социалните мрежи. Това време те използват, за да прекарат качествено време с човека – без телефони, телевизия и разсейване. Това е истината.

Същото важи и за илюзорните бизнесмени, които се чудят как да свържат двата края, но в Инстаграм са „CEO” на компанията си (в която са единствени служители и най-вероятно дори нямат регистрирана фирма, а ако имат – тя не извършва дейност, освен ако някой не се излъже от Инстаграм да му повярва). Фактът е, че истинските бизнеси са в LinkedIn, ако трябва да бъдем честни, но това е друга тема.

Осъзнайте, че…

Социалните мрежи ви карат да се чувствате зле със себе си. Постоянно започвате да се сравнявате с другите и това се превръща в комплекс за малоценност. Да, винаги ще има по-успешни хора от вас, но това не е повод за тъга, а повод за мотивация. Всичко зависи от вашия майндсет. Все пак, не приемайте за чиста монета, когато някой се е снимал с костюм и в профила му пише, че е бизнесмен. Това може да го направи всеки.

Ако наистина има голям бизнес, за който да завиждате, най-вероятно щяхте да сте чували за него. Някой да не е чувал за облеклата на Genezis и AboveTheRest, макар и да не са кой знае колко големи като бизнеси? Мисля, че в сферата на спорта всеки знае за тях, защото са се доказали като облекла с добро съотношение качество/цена и хората познават лицата зад тях  и им гласуват доверие.

Какво може да предприемете?       

На първо място, не губете инерция. Тя е движеща сила и колкото по-дълго правим нещо, толкова повече го автоматизираме и създаваме невронни пътеки в мозъка. Те заучават, че при наличието на определени стимули (дадена ситуация) реагират по даден начин. Това е страхотно, ако се използва правилно. За жалост, то може да бъде и елемент при депресията – колкото по-често допускате такива състояния, толкова по-чести стават те. Позволявайки на негативните емоции да свалят защитата ви и влизайки в такова състояние, става все по-вероятно следващите пъти да повторите това поведение.

На второ място, имайте предвид, че живеем в свят на наистина неограничени възможности, където буквално за година-две здрава работа може да се преквалифицирате в тотално различна сфера. Никога не е късно да опитате нови неща и да намерите кое е вашето. Просто не губете четири години, а при някои дори шест, за да учите нещо, което знаете, че не е вашето, за да угаждате на някого. Това ви изяжда отвътре. Няма срамно в това да не знаете кое е вашето нещо и да не сте намерили смисъла.

Срамно е обаче да вървите против себе си, знаейки това, но упорствайки. Всичко това води до вътрешни конфликти, които биват още повече засилвани от нереалистичните представи, които създават социалните мрежи. И бум! Ето ви началото на една депресия – не се чувствате достатъчно добри, не виждате смисъл в нищо и губите мотивацията.

Погледнете рационално над нещата, а НЕ емоционално!

В контекста на фитнеса, мислите ли, че това няма да повлияе на вашата форма? Имам много примери за хора, които толкова изпуснаха нещата през март 2020 година, че загубиха формата си и изпаднаха в леки форми на депресия заради липсата на социализация. Това е изключително важен фактор и изследванията показват, че хората, които имат по-малко социални контакти са изложени на по-висок риск от развитието на депресия.

Още повече, че загубата на мотивация, която дойде от тази рязка промяна на реалността и засилване на депресията, развали още повече тела, които бяха извоювани с много пот и постоянство. Въпреки това, оцеляха само най-силните. Спортувам от 12 години и дори на мен ми беше изключително трудно да запазя рутината си. Наложи ми се да ставам час по-рано, преди работа, за да мога да тренирам. Исках или не, знаех, че нямам избор. Дисциплината надделя, но мотивацията ми я нямаше. В една от предишните статии говорих защо мотивацията не струва в дългосрочен план и тази криза го доказа. Успяха да устоят само хората, които бяха изградили дисциплината, необходима за прогрес.

Ето защо и написах статията Мотивацията НЕ струва! Защото дисциплината е ключът към всеки един успех, както и към личното удовлетворение. Мотивацията е нещо временно…

Удовлетворение и депресия. Живеете ли както искате?

Също така, много хора живеят живот, който не желаят, но се примиряват с него, защото не желаят да предприемат необходимите стъпки. Винаги е по-лесно да бъдеш жертва, отколкото да поемеш отговорност за живота си. Казвам го, защото много добре знам какво е. Преди години бях точно такъв и сякаш всеки ден беше пропилян. Гледаш някой филм или четеш, но нещо отвътре не те оставя намира. Хем нищо не си правил (освен тренировката), хем нямаш желанието и енергията да го направиш.

От друга страна, обаче, усещаш как начинът, по който живееш, те води още повече към депресия и цялата тази „скука”  буквално те убива вътрешно. Сякаш твоя Аз знае, че това не е правилно. На подсъзнателно ниво го знаеш и тук идва конфликта между подсъзнанието и рационалното – умът ни.

Моят опит

Когато аз бях на 18-19 може би бях дори по-объркан и от сегашните млади хора. На все още ранна възраст трябва да се направят важни избори – като това дали ще оставаш в България, къде и какво ще учиш. Много хора записват нещо, просто за да кажат, че учат и да не се срамуват пред родителите си. Това е изключително грешно, защото когато правиш нещо, което знаеш, че не е твоето и е против волята ти, просто за да угодиш на някого, то още повече те убива отвътре. Имам близък приятел, който направи тази грешка и впоследствие пропиля три години, за да угажда на родителите си. Трудно е, но съветът, който мога да дам, е да не спирате да търсите.

От опит смея да кажа, че сякаш каквото и да правих, нищо не беше правилно и не ми доставяше удоволствие и онази така нужда всекиму вътрешна хармония – да бъдеш в мир със себе си. Сякаш нещо вътре в мен крещеше: „Хайде, по дяволите, вземи мерки. Промени нещо!” и се бунтуваше. Наречете го интуиция, макар да не е, но просто усещах как това, което правих не беше правилно. Не беше това, което трябваше да правя. И колкото повече продължаваме да упорстваме в такива ситуации, толкова повече засилваме вътрешния конфликт и изпадаме в дупката. Онази, която описваме като сивото ежедневие, липсата на смисъл.

Това не означава, че всеки ден трябва да е парти и да има нещо ново

Дори и сега ежедневието ми не е кой знае колко динамично и следва сравнително очаквани и повтарящи се занимания. Вече няма как да погледна върху него като сиво или без смисъл – просто защото вече съм намерил смисъла. Ангажиментите ми са планирани – тренировки, колове с трениращи, обучения във фирми. Въпросът е как възприемате това, което правите, а не да търсите всеки ден нещо ново. Ако сте намерили смисъла – друго не ви трябва.

Какво се опитвам да кажа? Мога да живея така, както в момента, и това ще ми носи удоволствие и удовлетворение. Макар и да са повтарящи действия и система, която следвам. Въпросът е да се будите с тази искра за нещото, което правите, която ви държи ентусиазирани дори след 5-1о години. При мен е така, затова и си обичам работата – да помагам на хората да променят тялото и живота си към по-добра версия.

Темата е толкова дълга, че може да разискваме цял ден и пак няма да стигне. Смятам, че за момента това е достатъчно и се постарах максимално опростено да обясня чувствата, които възникват в човек, когато имат вътрешен конфликт – самота, чувството, че не е достатъчно добър, паника, гняв, страх, вина, чувството, че никой не го разбира. Всички тези неща тласкат човек по пътя към депресия.

Най-важното от статията:

Ако трябва да вземете две неща от тази статия, то ще бъдат тези: Социалните мрежи са буквално мета-вселена, която няма нищо общо с реалността и това, което показват хората там се различава коренно от това, което е действително в истинския живот. На второ място, нормално е отначало да не знаете кое е вашето нещо, но докато не опитате няма да разберете. За да го откриете, трябва първо да търсите. Някои имат повече късмет от други и го намират по-бързо, това е.

Макар и да съм късметлия и мен да ме е намерило моето „нещо”, когато хората ми кажат: „Ама Боби, как така те е намерило ?! Как знаеше, че е твоето и реши да се занимаваш с него?”, им обяснявам съвсем накратко няколко неща. Почти винаги може да различите кое е вашето нещо, защото ще бъдете изключително ентусиазирани за него – ще си лягате с мисли за него и ще ставате отново с тях. Подчертавам, че този ентусиазъм не е нещо временно, а винаги остава.

Постоянно умът ви ще крои планове за това нещо, особено когато се разсейвате – вижте в каква посока витаят мислите ви. Докато бях в университета, често се разсейвах по време на лекции и започвах да си нахвърлям таблици в калориите и макросите по време на периода ми за изчистване на мазнините и как ще процедирам. Правих примерни програми за различни хора – начинаещи и по-напреднали.

Психотерапевтите не са за луди хора!

За хората, които наистина се чувстват зле и в дупка, но искат да го променят, мога да препоръчам и паралелно с търсенето, да започнат работа с терапевт. Това е нещо изключително полезно и ще може още по-лесно да разберете себе си, да стигнете до дълбините и да разберете кои са нещата, които предизвикват вътрешните конфликти у вас и в какво намирате смисъл. Бих казал, че терапията за човек, който е в дупка и не се чувства добре, е като спасителна лодка за давещ се – макар и да може да те спаси от удавяне и да те закара до брега, трябва да направиш усилието да доплуваш до нея и да се качиш.

В книгата ми „Несломим” също засягам темата за депресията, като говоря по-обстойно за нея и най-вече за начина на мислене и мирогледа, които водят до такива състояния, както и тези, които са ви необходими, за да постигнете успех и да живеете пълноценно. Междувременно, докато чакате доставката на книгата, може да гледате видеото ми в YouTube, относно…

Как фитнесът може да помогне за справяне с депресия?

Искате да научите как да подобрите навиците и майндсета си, за да се предпазите от потенциалните проблеми засегнати в статията? Разгледайте YouTube канала ни ТУК. Ако обичате растежа и търсите как да подобрявате себе си, може да го направите с останалите ни статии ТУК. В случай, че искате да усещате аромата на хартиена книга докато надграждате знанията си, може да инвестирате в себе си с авторските ми книги „Несломим“ и „Метаморфоза“.

Ако имате нужда от ментор по пътя към изградждане на здравословни навици, естетично тяло и по-добър начин на живот, запазите си час за разговор с нас ОТ ТУК. В него ще обсъдим каква е целта ви, ще разберем какво ви пречи да я постигнете и ще съставим удобен план за действие, който да ви донесе желаната промяна, за да бъдете енергични, здрави и да се чувствате добре в тялото си.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian