Щитовидната жлеза: Проблеми с Отслабването и РЕШЕНИЯ

Снимка на жена, която изпитва проблеми със щитовидната жлеза и заглавие на статия "щитовидна жлеза: чести проблеми и решения"

Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда, разположена в предната част на шията, точно под адамовата ябълка. Въпреки скромния си размер, тази жлеза има голяма роля в регулирането на множество основни функции в тялото. От метаболизма и производството на енергия до растежа и развитието. Щитовидната жлеза е главен регулатор, който влияе върху почти всяка клетка, тъкан и орган.

Какви са функциите й?

на снимката е изобразена щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е част от ендокринната система. Отговорна за производството и освобождаването на хормони в кръвния поток, за да поддържа физиологичния баланс в тялото. 

Тя синтезира и секретира два жизненоважни хормона: трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Тези хормони са известни като хормони на щитовидната жлеза и съдържат йод, основен минерал, необходим за тяхното производство.

Т3 е активната форма на хормона и е отговорен за повечето от физиологичните ефекти на щитовидната жлеза. Т4, от друга страна, е неактивната форма, служеща като резервоар, който може да се преобразува в Т3, ако е необходимо. Щитовидната жлеза освобождава както Т3, така и Т4 в кръвта в отговор на сигнали от хипофизната жлеза на мозъка.

Защо щитовидната жлеза е важна за организма?

Щитовидната жлеза служи като основен регулатор на различни основни функции. Една от причините, поради които е от решаващо значение за организма, е регулирането на метаболизма. Може да мислите за нея като за термостат – регулира както вашата температура, така и обмяната на веществата (метаболизъм).

Хормоните трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) влияят върху начина, по който тялото преобразува храната в енергия и скоростта, с която се изгарят калориите в покой. Те са отговорни за превръщането на въглехидратите, протеините и мазнините от храната в използваема енергия за клетките на тялото. Метаболизмът е от съществено значение за поддържане на енергийните нива, поддържане на функцията на органите и регулиране на телесната температура.

Нормалните нива на хормоните на щитовидната жлеза гарантират, че тялото има достатъчно енергия, за да изпълнява многобройните си функции и ежедневни дейности.

Също така мозъкът разчита на хормоните на щитовидната жлеза за правилната когнитивна функция, регулиране на настроението и умствена бдителност. Те играят решаваща роля за паметта, концентрацията и общото психическо благополучие.

Защо е още по-важна за жените?

на снимката е показана бременна жена

Тиреоидните хормони участват в регулирането на хормоните естроген и прогестерон, които са свързани с менструалния цикъл и плодовитостта. Правилната функция на щитовидната жлеза е важна за поддържане на редовни менструални цикли и поддържане на репродуктивното здраве.

Заболяванията на щитовидната жлеза могат да доведат до нередовен цикъл или дори до аменорея (липса на менструация).

Дисбалансът в нивата на хормоните може потенциално да доведе и до трудности при зачеването. По време на бременност хормоните на щитовидната жлеза на майката са критични за развитието на мозъка и нервната система на бебето.

Нарушенията й по време на бременност могат да увеличат риска от усложнения, като преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и проблеми с развитието на бебето. Мониторингът и управлението на функцията на щитовидната жлеза по време на бременност са от съществено значение за осигуряване на оптимални резултати за майката и бебето.

Какво казва науката за различните фактори, които й влияят негативно?

Науката идентифицира няколко фактора, които могат повлияят негативно на функцията й. Те могат да допринесат за увреждания на щитовидната жлеза или да пречат на производството и регулирането на хормоните произвеждани от нея. Ето някои от ключовите фактори:

Дефицит на йод

Йодът е основен минерал, необходим за синтеза на T3 и T4. Недостатъчният прием на йод може да доведе до състояние, наречено хипотиреоидизъм. При него щитовидната жлеза не е в състояние да произвежда адекватни нива на тиреоидни хормони. Йодният дефицит е често срещана причина за проблеми с жлезата в регионите, където храни богати на йод храни или йодираната сол не са лесно достъпни. Прекомерният прием на йод също обаче може да наруши функцията й и да доведе до нарушения на щитовидната жлеза.

Автоимунни заболявания

Такива са тиреоидит на Хашимото (водещ до хипотиреоидизъм) и болест на Грейвс (причиняващ хипертиреоидизъм). Възникват, когато имунната система погрешно атакува щитовидната жлеза. Тези състояния могат да доведат до възпаление и увреждане на жлезата, което засяга производството и регулирането на хормоните.

Стрес

Хроничният стрес и повишените нива на кортизол имат пагубен ефект върху тялото ни. Като започнем от влошаване на глюкозния метаболизъм, развитие на инсулинова резистентност, висока кръвна захар, повишено кръвно налягане и стигнем до хормонален дисбаланс и развалена чревна флора. Продължителният стрес може да доведе до намаляване на превръщането на Т4 (неактивния хормон) в Т3 (активния хормон), което потенциално допринася за хипотиреоидизъм.

Как влияят липсата на тренировки и лошата диета?

Липсата на тренировки означава по-малък цялостен енергоразход. Редовната физическа активност допринася за обратното – по-висок енергоразход. С други думи повече изгорени калории. Заседналият начин на живот може да допринесе за наддаване на тегло. А това се свързва с повишен риск от увреждания на щитовидната жлеза, особено хипотиреоидизъм. От науката знаем, че силовите тренировки помагат за поддържане на по-добро хормонално ниво. Това е нещо, което искаме, особено когато има вече налице хормонални проблеми.

Консумацията на висококалорични и преработени храни през по-голямата част от времето могат бързо да доведат до покачване на тегло или инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност може да попречи на превръщането на хормоните на щитовидната жлеза и да допринесе за нарушаването на функцията й.

Недостигът на селен, цинк и желязо, както и нездравословните хранителни навици също могат да повлияят на превръщането на Т4 в Т3 или на реакцията на тялото към хормоните.

Научно-доказаните решения

жена, която тренира

Предвид причините които споменахме по-горе, някои от решенията са очевидни:

Добре балансираната диета

Искате богата на хранителни вещества диета, включително йод, селен, цинк и желязо. [1] Консумирането на различни храни богати на фибри като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, както и такива с високо съдържание на протеини, може да повлияе положително на здравето на щитовидната жлеза. Например 650 мл. прясно мляко, 1 кофичка кисело мляко или 6 яйца съдържат необходимият дневен прием на йод.

Редовни упражнения

Участието в редовна физическа активност поддържа цялостното здраве, ще вдигне нивата ви на енергия и ще помогне за регулирането на хормоните в тялото. [2] Минимумът е да тренирате цяло тяло 3 пъти в седмицата за по 45-60 минути. Само след няколко седмици ще започнете да усещате благоприятните ефекти от тренировките.

Добро управление на стреса

Ефективните техники за управление на стреса, като медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане, могат да помогнат за намаляването му и неговото въздействие върху функцията на щитовидната жлеза.

Медикаменти

За хипотиреоидизъм (неактивна щитовидна жлеза), синтетичните заместители на тиреоидния хормон, като левотироксин, са стандартното лечение. Тези лекарства помагат за възстановяване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза до нормални и облекчават симптомите. При хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза) могат да се предписват антитиреоидни лекарства като метимазол или пропилтиоурацил, за да се намали производството на T3 и T4.

Избягвайте гойтрогени*

Хора с нарушения на щитовидната жлеза, особено хипотиреоидизъм, може да се възползват от ограничаване на приема на гойтрогенни храни. Те могат да повлият на фукцията й. Такива храни например са суровите кръстоцветни зеленчуци, соя или перлено просо. [3] Готвенето или ферментирането на тези храни може да намали техните гоитрогенни ефекти.

Заключение

Щитовидната жлеза е забележителен и сложен орган, който играе жизненоважна роля за поддържането на цялостното здраве и благополучие. Поддържането на правилната й функция е от съществено значение за здравословен и балансиран начин на живот. Редовните тестове на хормоните и навременната медицинска помощ при всяко подозрение за нарушения на щитовидната жлеза са от решаващо значение за осигуряване на оптимална й работа.

Както при всички опасения, свързани със здравето, е необходима консултация с квалифициран специалист. Той може да помогне за точната диагноза, лечението и управлението на заболяванията на щитовидната жлеза. Разбирането на значението на щитовидната жлеза дава възможност на хората да се грижат за здравето си и да поддържат хармоничен баланс в тялото си.

 

Искате да научите как да подобрите хранителните си навици си и да се предпазите от потенциалните проблеми засегнати в статията? Разгледайте YouTube канала ни ТУК. В случай, че обичате да учите, като четете, може да разгледате и останалите ни статии ТУК. В случай, че искате да усещате аромата на хартиена книга докато надграждате знанията си, може да инвестирате в себе си като закупите авторските ми книги „Несломим“ и „Метаморфоза“.

Ако имате нужда от ментор по пътя към изградждане на здравословни навици, естетично тяло и по-добър начин на живот, запазите си час за разговор с нас ОТ ТУК. В него ще обсъдим каква е целта ви, ще разберем какво ви пречи да я постигнете и ще съставим удобен план за действие, който да ви донесе желаната промяна, за да бъдете енергични, здрави и да се чувствате добре в тялото си.

Референции:

[1] https://www.jmnn.org/article.asp?issn=2278-1870%3Byear%3D2014%3Bvolume%3D3%3Bissue%3D2%3Bspage%3D60%3Bepage%3D65%3Baulast%3DSharma;fbclid=IwAR2KIGPXINTNkVxYszmWTAXCBNgjTsPfLgrAG7jgIxgyOAKNFKBS43PrVxY

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380698/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7282437/

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian