Майндфълнес медитация и управление на стреса

Снимка на жена, която е седнала в спокойна поза и медитира, а до нея се репрезентира нейният мозък, който е спокоен и усмихнат

Наскоро засегнах темата за важността от медитация в мой пост, след което моя приятелка, която също медитира, ми писа колко хубаво би било да напиша задълбочена статия, защото ще е полезна за много хора, които не са скептици. А дори и за скептиците, на края на статията ще има препратки към проведени изследвания които да подкрепят казаното в статията. Все пак, не можеш да спориш с фактите, нали така?!

Днес бих искал да разгледаме подробно темата, тъй като практиката познато като медитация е един изключително полезен навик/процес както за физическото, така и за психическото ни здраве. 

Колко от вас са чували как успели хора и известни личности споделят, че медитират и това е допринесло за успехите им ?! Да, има много такива примери. Стив Джобс се е увличал по медитации и езотерика в по-ранните си години и до самия си край е бил изключително осъзнат за нещата, които се случват в живота му и е достига до своята истина за смисъла на живота, макар и изправен пред свършен факт – напредналият стадий на рак.

Нека се спрем накратко на ефектите от медитацията.

Какви са чисто физиологичните благоприятни ефекти от медитацията ?

Колкото повече практикувате, толкова по-вещи ставате в изграждането на този навик и в самия процес, както с всяко едно нещо.
 • На първо място, медитацията повишава плътността на „сивото вещество” в определени части от мозъка.
 • Медитацията подобрява паметта.

Допълнителната полза е, че играе и защитна роля срещу заболявания като Алцхаймер, за което знаете, че няма ефективно лечение, а единствено супресивно (което подтиска доколкото може болестта). Тук идва въпросът: „Ами ако от ранна възраст децата биват научавани да медитират ?”.
Не искам да се отплесвам много или да звуча като идеалист, търсещ утопията, но нека си го представим. В съзряването си, преминаването през пубертета (с всичките промени в хормоналните нива), в откриването/изграждането на идентичността си, ценностната система, принципите и т.н., те ще бъдат изключително осъзнати. Ще преминават през трудните периоди малко по-лесно, без да се съпротивляват, когато не могат да направят нищо.

Off topic

Отварям скоба – преди много често се ядосвах за неща, които не зависят от мен. До такова ниво се напрягах, че се измарях чисто психически, а аз ставах само по-гневен, като този гняв излизаше наяве и беше несправедливо разпръскан срещу най-близките хора. Припознавате ли се в тази ситуация ? Медитацията ми помогна изключително много.

Има един много хубав цитат, като тук не искам да намесвам религиозната част, просто харесвам идеята: „Господи, помогни ми да променя нещата, които зависят от мен (които са в моите ръце букв. Преведено), да разпозная тези, които не зависят от мен и да ги приема”. Звучи просто и наистина е така, но ние хората имаме склонността да усложняваме нещата. Тук и егото играе роля – често се мислим за прекалено всемогъщи, че можем да повлияем и променим всеки човек, всяко събитие и т.н. Е, ето една истина – НЕ МОЖЕМ. Колкото по-рано го приемем, толкова по-хармоничен ще стане живота ни. Да се върнем към темата…

 • Чрез медитацията се научавате да дишате, използвайки диафрагмата,а не гръдния кош. (т.нар. коремно дишане).
 • Медитацията понижава пулса и отпуска мускулите ви, респ. натрупаното напрежение.

Благодарение на нея, вие все по-лесно ще се научите как да се отпускате и да понижавате пулса си. Това е изключително полезно във високорисковите професии – полицаи, пожарникари и т.н., както и в ежедневни стресови ситуации. Ще можете да запазите самообладание и да реагирате адекватно.

Ползи от медитацията за психическото здраве:

 • Медитацията помага да сте по-осъзнати, благодарение на което, ще може да взимате съзнателни избори, които ще се изразят в правилните реакции, за които няма да съжалявате.
  Великият психотерапевт, основоположник на логотерапията, Виктор Франкъл казва, че между определен стимул/ситуация и вашата реакция има празнина. Тази празнина е изборът ви.
  Стимул → Съзнателен избор →Реакция
   

При много хора тази втора част от формулата липсва. Техният избор е несъзнателен, инстинктивен, подтикнат от стимула. Реално погледнато, това не е избор, а се преминава от стимул към реакция.

Знаете ли колко пъти се е случвало нещо в живота ми, на което съм реагирал изключително остро, а след това съм съжалявал, защото се е обърнало срещу мен и реакцията ми е била не само ненужна, но и в мой ущърб, в последствие. Случвало ли се е и на вас ?!

Запомнете, че това как ще реагирате на определение събитие зависи само и единствено от вас.

 • Чрез осъзнатата медитация, вие се научавате по-добре да усещате част от тялото си, когато се концентрирате върху тях. Бихте могли, когато напреднете, дори да усещате кръвообръщението си в определени части от тялото си. Това високо ниво на концентрация би могло да ви е полезно както за изграждане на по-добра връзка „съзнание-мускул” (mind-muscle connection), така и в умствените начинания –  ако водите блог като мен, ако имате да учите за изпити, да програмирате, рисувате или за друга творческа дейност.

Тази концентрация има и друга голяма полза.

Връщайки се към примера с „утопичното” използване на медитация още в ранните години. Изграждането на тази концентрация, благодарение на медитацията, би могло да има защитен ефект срещу заболяването – дефицит на вниманието (ADHD – attention deficit hyperactivity disorder). В днешно време все повече се наблюдава повишение на случаите на дефицит на вниманието. Докато при по-тежките случаи медитацията би имала малък ефект, то при леките (заченъчни) случаи или при още неразвитите, но със заложена предразположеност в гените към дефицит, случаи тя би била изключително ефективна.

Благодарение на нея детето ще може да се концентрира и да учи необходимия материал, без да изостава и да се налага да наваксва повтаряйки годината, или да му бъде сложен етикет – „с умствени проблеми”. Дефицитът на внимание оказва негативно влияние и в социалния кръг. Децата осъществяват по-малко контакти, имат по-малко приятели, и не развиват силни връзки с хората в живота си, което би могло да доведе до допълнителни психически проблеми (депресия, отчужденост, липса на чувство на социална принадлежност).

Благодарение на осъзнатостта, която идва с медитацията, вие по-лесно осъзнавате своите емоции и чувствата, които те пораждат. Смятам, че емоциите и чувствата са голям проблем сред хората. Поне сред нас младите. Често, когато се чувстваме зле, отричаме факта, сякаш трябва винаги да се чувстваме добре. Или което е още по-лошо, не можем да опишем дори как се чувстваме – „Ами, просто не съм в настроение”. Колко често са ви отговаряли така ?

Възможността да отсеете емоциите и чувствата, породени от тях, е едно много полезно качество за по-добър живот.

Ние сме отговорни за това как се чувстваме. Да, има външни стимули – хора, събития, които остават отпечатък в живота ни, но как реагираме на това зависи изцяло и единствено от нас.

Още една от ползите на медитацията е понижаването на стреса. В забързаното ни и изпълнено със стресови ситуации ежедневие, това е често търсен ефект – как да се стресираме по-малко?! ТУК може да видите защо не искате да имате прекалено много стрес в живота. Сигурен съм, че видеото ще ви подтикне да опитате медитацията.

Ще ви дам пример. Когато дойдох да живея в София, преди 6 години, за мен беше много трудно да се приспособя. Влизаш в един водовъртеж – крачещи наляво-надясно хора, вечно бързащи за някъде и  вълната те помита и теб. И аз започнах все да бързам за някъде и това постоянно бързане ме напрягаше страшно много. И в допълнение на това, ме измаряше психически. Както се казва, източваше ми жизнената енергия.

Нека преминем към самата медитация. 

Осъзнатата медитация е най-лесният вид медитация, която може да се практикува и от напълно начинаещи, като ефектите се забелязват сравнително бързо след като започнете. По-големите промени стават след около месец-два всекидневна медитация. Тук нямам предвид да метидирате като монасите сутрин, обед и вечер по няколко часа. Направена правилно, дори едни 10 минути биха направили огромна разлика. 

Как да изпълнявате осъзнатата медитация ?

За начинаещите, бих препоръчал да започнете с „водена” медитация (guided meditation). При нея някой ви провежда през процеса на медитацията. Така, просто се отпускате и следвате гласа в процеса. Отначало ще е трудно, но трябва само да следвате инструкциите. С последствие на времето, ще успявате все по-лесно да изпълнявате процеса. По-лесно ще понижавате сърдечния си пулс, ще отпускате мускулите си и ще изпразвате съзнанието си.

За хората с зает график има дори и мобилно приложение – HeadSpace , което изключително улеснява процеса. Отново е с глас, който ви превежда през процеса, има дневни интересни мисли, както и напомняне, за да не забравите да медитирате въпросния ден.

Много хора правят грешката да се опитват да изпразнят съзнанието си и да не мислят за нищо. Това е грешно. Оставете мислите да текат като поток, след което просто се научете да ги игнорирате и оставите настрана. Лесен трик е, когато възникне мисъл, да си я представите като облак в небето, след което си представяте, че просто духа вятъра, облакът изчезва и остава чисто, синьо небе.

Какво трябва да знаете преди да започнете майндфълнес медитацията ?

1. Не е нужно да купувате нещо специално. Медитацията може да се практикува на всякъде – стол, диванче, пейка.

2. Няма начин, по който да накарате съзнанието ви да млъкне, но това и не трябва да е целта ви. Тук се стараете да обръщате внимание на настоящия момент, без предразсъдъци.

3. Съзнанието ви ще броди. Всякакви мисли ще възникват у вас първоначално. Ще се сетите за нещо, което е станало вчера или през въпросния ден. Някой път ще се върнете към някакъв абсолютно случаен спомен от преди 15 години дори. Това, че съзнанието ви се шляе из всякакви спомени и мисли не е нещо лошо. Естественото им възникване е важно и много изследователи смятат, че оставянето на този естествен процес на възникване на мисли и спомени и наблюдението му, забелязването и отчитането, че възникват, води до по-здрав и бърз мозък. 

 

4. Мозъкът ви ще се опитва да вкарва старите предразсъдъци. „Оф, това няма да се получи, медитация… Каква простотия се навих да правя..”. Когато започнем внимателно да изучаваме различните предразсъдъци, не само по медитация, а и когато ги забелязваме в рамките на деня, ние все повече ще можем да ги променим, ще можете да направите съзнателен избор как да гледате на нещата и как да реагирате над тях.

Давам пример:

Виждам един човек сутринта в 7:30 да пие бира в автобуса. Казах си „Тоя пък алкохолик, още не се е събудил и с алкохола в устата.” После усетих как съзнанието ми отчете това нещо, това осъждане. Замислих се: „Ами ако човекът е преживял нещо тежко, което е било болезнено и го е променило. Ами ако пие, за да потиска чувствата и за да забрави”. Да, може би не това е правилния начин да се справиш с нещо, но всеки избира своята реакция, както споменах по-горе. И така, за миг от осъждането, преминах към едно тихо съчувствие.

5. Най-важното е просто да връщате вниманието си към настоящия момент. Отначало ще бъде трудно и ще има много връщания. След като свикнете и определени региони в мозъка се изменят, ще видите колко по-рядко ще се отклонявате от дишането си и от настоящия момент. Именно дишането използваме като „котва”, която ни връща към настоящия момент.

Затова и Mindfulnessмедитацията има три основни аспекта: тяло, дишане и мисли.

Все пак, ако решите да опитате сами, без “guided” типа медитация или HeadSpace, ето как да започнете:

Медитация в 6 лесни стъпки:

1 Седнете.

Изберете удобно място, на което да седнете – било диван, стол, пейка. По възможност, опитайте се да намерите тихо място. Много по-лесно е ако използвате едно и също място за медитация, тъй като ще се адаптирате към него и самата мисъл, че сядате там, ще ви отпуска допълнително. Седнете с добра стойка (без изгърбване), краката скръстени „по турски” или здраво стъпили на земята. Ръцете отпуснати надолу, върху скута ви.

2 Изберете времеви лимит.

Настройте си алармата за след 10 минути. Като за начало 5-10 минути са нормални. Както се казва да опипате материята и плавно да навлезете в процеса. Повторението прави съвършенството.

3 Забележете тялото си.

Усетете как всяка част от тялото ви докосва стола. Седалищните мускули, задното бедро, гърба, който се опира, краката, които са стъпили на земята или са скръстени, леко напрежение в тялото. Различни дразнения или леки болки, които не сте усетили преди това.

4 Усетете дъха си.

Следвайте дъха си, докато вдишвате и издишвате. Усетете как въздухът бавно ви изпълва, след което бавно излиза навън. Старайте се да дишате ритмично и бавно, но без да насилвате да става прекалено бавно. С времето ще можете да дишате все по-бавно. Личен опит – стигал съм до 12 секунди вдишване и 12 издишване. Опитвайте се да дишате „през корема” (тоест използвайки диафрагмата си), а не използвайки гръдния кош.

5 Усетете кога съзнанието ви започва да се шляе.

Обръщайте внимание кога съзнанието ви започва да бълва различни мисли или да ви връща към стари спомени. Отбележете това, представете си, че имате за задача да отбелязвате всяка възникнала мисъл – „Абе, купих ли си нова четка за зъби?!”, „Кога беше рождения ден на Ванката?” и прочие. Отбелязвате, че това ви е изскочило и просто го оставяте да избледнее – казано просто “Let it go”. След което върнете вниманието си към вашето дишане.

6 Бъдете търпеливи и мили с вашето съзнание.

Отначало ще се ядосвате заради всичките мисли, които изскачат в съзнанието ви и буквално ще бъдете обсебени от тях. Спокойно. При мен също беше така. С течение на времето ще свикнете просто да отбелязвате възникващите мисли и да се връщате към настоящия момент. Колкото повече напредвате в процеса, толкова по-малко мисли ще изникват в главата ви. Просто бъдете в настоящия момент.

Обобщение:

 

Тук може да видите всичко накратко и визуализирано със страхотни ефекти, благодарение на екипа на Бързо Анаболно Вкусно.

И запомнете:

Когато практикуваме майндфълнес медитацията, ние практикуваме изкуството да създаваме място за самите себе си – място да мислим, място да дишаме, място между нас и нашите реакции.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4895748/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4712309/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3044190/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679190/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4780968/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580050/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193656/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4403871/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4769029/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6135840/

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian