Правят ли ни дебели млечните продукти ?

“Млечните продукти са вредни и на всичкото отгоре те правят дебел.” На една фаза от живота си, всеки е чувал това твърдение. Нека заедно разберем дали е така.

 Вредни ли са млечните продукти? Да видим какво казва науката:

От всичките мета-анализ върху млечни продукти, няма доказателства, които да потвърждават, че по някакъв начин млечните продукти биха могли да ни навредят. А могат ли да бъдат полезни? Изследванията върху деца и подрастващи показва, че млечните продукти допринасят за увеличаване на костната плътност и децата, приемайки повече млечни, имат по-голяма костна плътност. Също така, при част от децата допринася и за 2,5см повече височина, но това е трудно да бъде изолирано, така че ще приемем само първата полза.

Не става с тези скирчета и млекца – Това ми каза мой приятел, като тази фраза чул от треньори, които следи в Инстаграм. Къде е проблемът тук?

На първо място, че може би не следи правилните хора. На второ място – Определени фрази, които се повтарят достатъчно дълго и често, се приемат за чиста монета. На това му се казва догма. “Ниски повторения за мускули, високи повторения за релеф” и “Въглехидратите след 18ч. те правят дебел”. Да ви е познато?! Млечният протеин се нарежда на челните места, след протеина от месо и яйца. Не бива да се пренебрегва.

Правят ли ни млечните продукти дебели, обаче?  ДА!

Всички продукти ни правят дебели, ако приемаме повече калории от тях, отколкото изразходваме. Това е законът на термодинамиката. Ако сте в калориен дефицит или стена поддържащи калории, няма как да напълнеете от млечни продукти.

 

“Добре де, откъде идва тогава това твърдение?”. Също като горните, това е повтаряно и разпространявано толкова дълго, че хората вярват в него? За съжаление, внася се от бодибилдърите. Защо?! Защото млечните продукти са повече като обем (350гр. Скир има протеин колкото една пържола от  100-120 грама, но е три пъти повече като обем). Също така, задържаме повече вода от тях. Затова и от млечните тежим малко повече. Обаче, когато отслабваме, по-големият обем храна, както знаем, е по-голям плюс за нас, защото ще сме сити по-дълго време, а ще сме приели същите калории. Освен, ако не искате да се пускате на състезание по бодибилдинг, където да сте дехидратирани и да нямате вода и всеки грам да е важен, млечните продукти не представляват проблем и не ви правят дебели!!! Прочетете го отново!

Всъщност, млечните продукти могат да ви помогнат с отслабването. – Повишения прием на калций може да намали процесите на липогенеза (натрупване на мастна тъкан) и да стимулира липолизата (разграждането на мазнините).   

 

     Какви други ползи има приемът на млечни продукти ?

             –         Повишена сила при възрастните хора. Това се дължи на факта, че млечните продукти са богати на витамин Д.

     –        Качествен протеин. Млечните продукти (Скир, моцарела, сирене, кашкавал и производни) се нареждат на челните места, след протеина от месо и яйца. Този факт не бива да се пренебрегва. Също така, с тях може да се правят много вкусни рецепти. Тук може да видите как използвам обезмаслена извара при направата на моя “Мързелив чийзкейк”.

В какви случаи бихте могли да преосмислите дали да прекратите приема на млечни продукти?

         Първият касае хората с лактозна непоносимост, които получават подуване, дискомфорт, болки в корема, а и някога се подуват и задушават, при по-тежки алергии.

 

              Вторият случай, специално при жените – ако млечните продукти влияят върху кожата ви, разбирайте акне. Но това се среща при малък процент от жените.

Какъв извод може да направим ?

Млечните продукти не са вредни, имат здравословни ползи (повишават костната плътност), може да ни помагат, когато отслабваме и са качествен източник на протеин.

 Ако искате да влезете във форма, запазете си още сега час за безплатен разговор с мен. Може да направите това тук. Ако статията е била полезна, може да я споделите с приятели, за да помогнем заедно на повече хора да станат по-добрата версия на себе си.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian