Скъпо ли е да се храним добре ?

„Излиза много скъпо да се храня здравословно. Вашите фитнес режими са много скъпи”. Чувал съм тези заявления толкова често, че ако ми даваха по левче всеки път, най-вероятно щях да съм си взел един хубав джип. И аз съм човек, няма лошо да си помечтая. Но сега сериозно, колко скъпо, всъщност, излиза един хранителен режим на човек, който иска да изглежда и да се чувства по-добре ? Останете с мен и ще разберете.

Кои са най-скъпите храни, които присъстват в един режим ?

 

Обикновено това са рибата и месото. Ще ви издам една тайна, обаче:  Много често може да ги намирате на добри цени, които да не затрудняват бюджета ви. Ако не сте си заложили такъв, силно ви съветвам да го направите. И при финансите е както с фитнеса – не може просто да купуваш каквото ти дойде (аналог на това да влезеш в залата и да правиш безразборно упражнения).

Да се върнем обратно на скъпите храни. Може би ще ме попитате как така може да ги намерите на добри цени ? Много просто, следете промоциите в големите вериги. Да, тук някои от вас може да се смеят и да ми кажат, че им приличам на баба им, която следи брошурите на „Лидл” и „Кауфланд”. И ще са прави донякъде, но познайте какво – пестя около 100-150лв. на месец само заради това, че следя промоциите на продуктите, които консумирам и използвам приложения за намаление (като Лидл плюс).

Месото в големите вериги не е хубаво, а и с тези хормони в пилешкото….


Истината е, че за толкова години единствено спрях да пазарувам пилешко от „Билла”. Не искам да правя лоша реклама. Имат хубави продукти, просто  доста пъти не оставах доволен от пилешкото специално. За всичките години само веднъж попаднах на некачествено месо в „Кауфланд”. Прощавам им, предвид това, че за толкова години веднъж само са ме предали, хаха. Като цяло месото, което се внася не е толкова лошо, колкото го изкарват хората. Да, големите вериги убиват малките търговци, но качеството на месото е добро. Ако искате да подкрепяте малкия бизнес, издействате си отстъпка в месарницата като редовни клиенти. Още повече, ако сте двойка и пазарувате по 5-6кг месо на седмица, не мисля, че ще ви откажат.

По повод хормоните, дори не искам да започвам темата. С две изречения само: Има страхотен стандарт за храната и хормони в месата няма, нито са ми пораснали женски гърди за толкова години, в които ям пилешко, или пък са ?!  Изречение две – Пилетата са толкова големи, поради простата причина, че се използват специален вид бройлери, които растат повече и са предназначени единствено за колене и предоставяне на месото на пазара. Кокошките на баба са същото качество, просто не са такъв вид бройлери и не са толкова големи.

Добре, ами другите продукти ?

Зеленчуци, плодове, млечни продукти, скир, яйца, оризов чипс, оризовки, фурми, ядки, сушени плодове, картофи, ориз, хляб (да, така „вредният” хляб), различни варива, паста и т.н. Всички ги пускат на промоция. Разберете следният факт:  Когато има добра промоция и пазарувате в големи количества спестявате доста пари. 

Давам ви пример: Пускат риба тон на промоция от 3лв. на 2лв. Взимам 20 консерви, колко лева съм спестил ? По лев на консерва – 20лв. И това е само за една риба тон.

Пускат хубав ориз на промоция 1,50лв. по-евтин от нормалната цена. Като купите 20 пакета колко ще спестите ? Точно така, 30 лева. Бонусът е, че ще сте заредени и дълго време ще имате под ръка ориз. Ето как аз пазарувам моя ориз:

 

И колко пари в крайна сметка би ми излязъл един добър хранителен режим ?

При всеки би било индивидуално спрямо това на кои храни набляга и колко се лигави със скъпи храни. Споделям ви колко излиза моят. Имам заложен бюджет до 320лв. на месец за храна. Почти винаги съм около 300 лева, като съм успявал да се вместя и в 260лв. Имайки предвид колкото е средната заплата в страната, може ли с ръка на сърцето да ми кажете, че не може да отделите 250-300 лева, за да изглеждате по-добре и да се погрижите за здравето си ?

Бонус съвет:  От моя приятелка, видна бизнес дама, научих нещо добро: Когато има месо на промоция, може да вземете за две седмици, като количеството за втората седмица замразявате, за да не се развали. Когато дойде време да го готвите – размразявате и Voilà.

 

 

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian