Фитнес инструктор: Как да намериш добър треньор?

Учуден човек, който не знае как да избере добър фитнес треньор

Лятото дойде, а с него идва и краят на една от най-често поставяните цели на хората – да отслабнат и влязат във форма за лятото. Някои хора са постигнали целта си, а други – не съвсем. Някои са преследвали целта с фитнес инструктор, а други – сами. Всички заслужават аплодисменти за усилията, но само първите ще се радват на естетичното си тяло през летните месеци.

Не успяхте да влезете във форма за лятото, за поредна година? Не трябва да се обезкуражавате. Забравете за мисълта, че не сте успели да влезете във форма за това лято. Заменете я с обещание към себе си, че това ще е последното такова лято. И подсилете обещанието си с действия в тази насока.

След като изпълните тази стъпка е време да си отговорите на следния въпрос:

Откъде да започна с обещанието си?

Възможните отговори са два.

Първият е самостоятелно. С други думи сами да сте си треньори. Намирате си нужната информация, отсявате ненужната такава и накрая прилагате наученото на практика. Този процес ще изисква повече време и ангажираност от ваша страна, но е напълно осъществим.

Вторият е с наемането на личен фитнес треньор или фитнес инструктор. Реално това са взаимозаменяеми думи, които описват професионалист в сферата на тренировките, храненето и здравословния начин на живот. Работата на тези хора (треньорите) е да ви помогнат да постигнете фитнес целта си по-бързо и най-вече по-лесно. Те ще ви спестят времето в търсене и отсяване на информация като ви я сервират наготово, съчетано с практиката. От вас се иска единствено да се превърнете отново в ученици и да вложите малко усилия, за да видите красотата на своето тяло и неговите възможности.

В тази статия ще наблегнем именно върху тази част – изборът на фитнес треньор и то ДОБЪР!

Как да разберете, че даден фитнес инструктор е подходящ за вас?

Фитнес треньорът Боян Мавров с папка в ръка преди консултация с клиент

Знам, чували сте от ваши познати за най-различни инструктори. Едните, които ядат дюнери във фитнеса и им капе чеснов сос по брадата, докато тренират клиентите си. Другите – вечно ровещи в телефона си, които изобщо не гледат как изпълнявате упражненията. Третите – които се карат на трениращите си и ги карат да правят определени неща (в аспект тренировки или хранене), защото “те така казват”. Знаете ли кое е общото между всички тези псевдо фитнес инструктори? НЕ СТРУВАТ! Бизнесът им не струва, услугата им не струва. Не само това, но и трениращите им нямат резултати.

Тези псевдо-треньори гледат на своите трениращи като банкомати. Единствено искат да се задържат по-дълго, за да получават пари от тях. В момента, в който напуснат фитнес залата, всичко приключва. Никой не следи как се хранят или останалите фактори от начина им на живот – стрес, сън, навици. Ето защо и клиентите им нямат резултати. Днешната статия цели да ви предпази именно от този вид “треньори”, които за съжаление са по-голямата част – бих казал 80% от всички инструктори. Въпреки това, ще ви дам насоки как да НЕ попаднете на тях и да намерите истински професионалсит.

5 важни умения на добрия фитнес треньор!

Резултати

Снимка с преди и след резултати на клиент на фитнес инструктора Боян Мавров

На първо място идва умението му да ви доставя резултати. Все пак това е главната причина да се обърнете към личен треньор. Още в първия разговор с потенциалния фитнес инструктор забележете дали той или тя се опитва да разбере какви са целите ви. Дали ви задава въпроси с цел да ги уточните. Въпроси от типа на „Какво искате да постигнете?“, „За колко време очаквате да го постигнете?“, “Какво сте опитвали досега?” и други подобни въпроси. В хода на разговора той ще се постарае максимално да се запознае с начина ви на живот, опита ви с тренировките и храненето, както и предишните провали. Това ще му даде една “анамнеза”. Да, смея да твърдя, че като фитнес инструктори, ние следва да имаме пълната информация, за да може да я анализираме и да дадем най-доброто на нашите трениращи!

Честност

На следващо място, треньорът трябва да бъде честен с вас и да каже дали целта ви е реалистична или не. Ако ви остави да гоните нереалистични цели, то няма как да имате задоволителни резултати. По това лесно ще разберете, че е започнал работа с вас, за да ви вземе парите, а не защото иска да ви помогне. Добият инструктор ще ви помогне в поставянето и изясняването на целта. Ще ви каже какви са вариантите и темповете за влизане във форма. Например, всички знаете, че може да отслабнете с 5кг за един месец. Но това не е здравословен темп. Неговата работа като професионалист ще бъде да ви каже именно това и да предложи друга задоволителна за вас цел, но и здравословна. След като си изясните реалните резултати, които може да очаквате и за какъв период от време ще стане това, ще преминете към:

Планиране

Създаване на план за фитнес целите на човека

Съставянето на план и запознаването ви с него е изключително важна част за постигането на резултати. Забележете – заедно съставяте плана за действие! Това е абсолютно задължително. Защо? Ако отидете при фитнес инструктор, който ви даде да правите 2 часа кардио веднъж седмично, ще можете ли да го поддържате постоянно? И ще бъде ли приятно за вас? Няма ли да ви изцеди откъм енергия? Въпреки това, ако добави 30 минути кардио след вашите тренировки и пак станат 2 часа общо за седмицата ще бъде ли по-различно? Разбирате разликата. Планът се съставя на база обратната връзка от ваша страна, а не по негово усмотрение, без изобщо да го изкоментирате!

Голямата цел ще бъде разбита на малки стъпки, които да служат като ориентир дали се придържате към плана. Чрез тях треньорът ще следи прогреса ви. Ако някое от тези неща не присъства, положените усилия ще са равносилни на това да карате от София за Бургас. Уловката е, че не знаете кога ще пристигнете, няма да знаете по кой път да излезете от София (планът) и ще липсват табелите за Бургас (малките стъпки).

След като вече имате яснота и знаете плана, следващото нещо, на което трябва да обърнете внимание е:

Доверие

чукване на юмруци в знак на доверие

Когато избирате треньора си, не гледайте на него само като такъв. Гледайте на него или нея като учител и приятел. Човек, от когото искате да се учите, ще бъде до вас и ще ви подкрепя в процеса.

Помислете за любимия си преподавател в гимназията. За някои от вас е възможно дори да сте го възприемали и като приятел. Спомнете си как сте се чувствали в часовете му. Колко често сте влизали в тях с желание? Сигурно сте слушали внимателно и сте разбирали уроците с лекота. След края часа най-вероятно сте оставали заредени и усмихнати. Причината е, че учителят е успял да ви въздейства положително по някакъв начин. Мотивирал ви е.

Същото чувство трябва да потърсите и когато сте във фитнеса или онлайн с вашия инструктор. Ако е успял да “стигне” до вас, то ще се чувствате спокойни да споделяте с него. Защо това е важно? Имал съм множество трениращи дами в нашия фитнес коучинг, които имаха проблеми с храненето. Говорим за хранителни разстройства. Ако те ми нямаха доверие, никога нямаше да споделят за този си проблем. Съответно, той щеше да ги саботира и те нямаше да постигнат целта си. Въпреки това, когато обсъждахме този проблем, добавяхме различни промени в плана на действие – например медитация, повече осъзнатост, работа с психотерапевт или други стратегии при избора на храна. По този начин, с топлина в сърцето мога да кажа, че тези момичета успяха да се справят с хранителните разстройства и да постигнат желаното тяло. Тяло, с което са в хармония, а не което мразят.

Сега вече разбирате защо доверието е от изключително значение за постигането на вашата цел. В тази връзка искам да вметна следното. Вие също трябва да се доверите на треньора си. Той или тя няма как да ви влезе в положение, ако вие самите не сте искрени или не споделяте за ежедневието си. Помогнете на инструктора си, за да може той или тя също да ви помогне.

Нищо от по-горе написаното няма да има такава тежест, ако липсва и последното, най-важно качество на добрият фитнес инструктор…

Емпатия

Проявяване на емпатия спрямо човек

Емпатията е способността вашият фитнес треньор или инструктор да вижда света през вашите очи. Емпатията играе голяма роля в създаването и поддържането на човешките взаимоотношения. Чрез нея един човек споделя чувствата на друг и възприема неговите нужди и потребности като свои. Това е ключова част за изграждането на взаимоотношения.

Без емпатия няма да има добра комуникация. Без комуникация, чисто професионалната връзка между вас и треньора ви ще е слаба. Слабата връзка означава, че няма да изпитвате нищо или ще има напрежение докато контактувате с този човек. Нещата, за които четохте по-рано, също няма как да се случат при липсата на емпатия.

Как човек, който не може да влезе в положението ви, ще ви помогне да си поставите цел? Как ще ви направи удобен план за следване? И как ще ви мотивира, след като не разбира как се чувствате?

За мен именно това е най-важното качество на добрия фитнес треньор. Затова и сме го поставили като основна ценност на нашия коучинг, както сигурен съм, сте видели на нашия сайт.

A всъщност мога ли и без фитнес инструктор?

Отговорът е “зависи”. Зависи от това дали искате и ви се занимава да направите тренировките ваше основно хоби. Ще се учите сами, ще търсите информация сами, ще я напасвате според вашия начин на живот и ще прилагате наученото.

Което и да изберете, не гледайте на процеса като ваш враг или като нещо непосилно трудно. Мислете го като сприятеляване с вашето тяло. Заедно ще преминавате през различни предизвикателства (тренировките), след което му помагате да се възстанови като сте се погрижили да си набавите качествена храна и добър сън.

Ако направите избора да се учите сами, може да започнете от YouTube канала ми ТУК. В случай, че обичате да учите, четейки, може да разгледате и останалите ми статии ТУК или да прочетете авторските ми книги „Несломим“ и „Метаморфоза“.

В бъдеще вашето тяло ще ви се отплаща многократно, карайки ви да се чувствате по-подвижни, способни и с повече енергия. Също така няма да ви причинява болки в кръста, колената и гърба, които да ви пречат да играете с децата и внуците си. Гледайте голямата картинка!

Но най-вече ще даде сигурност на вас и на близките ви, че сте направили всичко възможно, за да споделите един по-дълъг и пълноценен живот с хората, които обичате. В края на деня, това са истинските неща, които имат значение!

Ако искате да постигнете най-добрата си форма и да работите с личен треньор, може да си запазите час за разговор с нас  ОТ ТУК. В него ще обсъдим каква е целта ви, ще разберем какво ви пречи да я постигнете и ще съставим удобен план за действие, който да ви донесе желаните резултати.

Това е за днес. Аз съм Боян „вашият личен треньор“ Мавров и ви пожелавам ви един успешен старт на лятото!

Фитнес инструкторът Боян Мавров се усмихва

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian