Отслабване без диета. Възможно ли е?

Успешната диета зависи от едно качество, което е застрашено от изчезване. Това е търпението. В миналото хората са имали търпението да дебнат плячката си и да отглеждат храната си. В настоящето са недоволни, ако вкусната пица позвъни на вратата им с 10 минути закъснение. Разбира се, не e коректно да се закъснява, но проблемът е друг. Той се крие в липсата на търпение, която поражда силното желание за мигновени резултати.

В сферата на фитнеса това желание се изразява в търсенето на бързите решения. А именно въпросът „Коя е най-добрата диета за отслабване?“. Замисляли ли сте се обаче дали хората наистина търсят най-добрата диета за отслабване? Дали всъщност не търсят диетата, с която ще отслабнат най-бързо? Истината е, че искат да намерят начин, чрез който бързо да решат проблем, натрупвал се с години.

 

Как повечето хора намират начина?

 

Те намират „решението“ в 90-дневната диета, кето диетата, житната такава или в яденето само на плодове и зеленчуци. Тези се славят като едни от „най-добрите“ диети за отслабване. Защо обаче като такива те се базират на постоянен глад и множество лишения от любими храни? Наистина ли смятате, че най-доброто за един човек, е да превърне следващите си месеци в период на гладуване? Едва ли.

За съжаление хората са готови да си причинят страдание само и само, за да получат бързите резултати. Като тук не става дума само за диета и подлагане на глад. След като лишенията не дадат резултат идва и ред на външните намеси. При ръкавната гастректомия хората съзнателно отиват да им отрежат 80% от стомаха. При липосукцията пък отиват да им изсмучат мазнините с мини прахосмукачка. Операциите за отслабване са равносилни на това да залепиш счупена чиния с лепенка.

Диетите и нещата, които идват с тях – лишенията, гладът и нарушеният социален живот са ви ненужни. С достатъчно търпение пак ще постигнете желаните резултати. Искам да ви запозная с „врага“ отблизо, за да разберете защо смятам така.

 

Какво означава „диета“ в днешно време?

 

 

В днешно време смисълът на думата „диета“ е изкривен и се свързва с хранене по строго определен начин. Свързва се и с ограничения като „спирам сладкото и тестяното“ и „няма да ям след 18:00“. Сляпото следване на диета ще работи в началото, но не е устойчиво във времето. То, както и ограниченията, ще доведат единствено до временни резултати. Непосилно е всеки ден да се живее с мисълта, че нещо ти е забранено. Запитайте се и вие:

Възможно ли е наистина един човек никога повече да не яде шоколад или да не се храни на вечеря? Вероятно ще си кажете: „Е, не разбира се. Това ще е само докато отслабне.“

Нека приемем, че човекът стоически е издържал на вълчия глад и изкушенията и наистина е отслабнал. Какво мислите ще се случи с него след като диетата приключи? Ще се върне към старите си хранителни навици, които са го довели до това да търси диета. След това е въпрос на време да си върне килограмите, които е свалил. Най-вероятно и ще ги надвиши.

Животът му ще се превърне в омагьосан кръг на покачване и сваляне на килограми. Да, веднъж е издържал на глада, но ще издържи ли втори, трети и четвърти път? Вероятността да се срине и да започне да мисли, че нещо не е наред с него, е много по-голяма. Ще се примири с положението си, набедявайки възрастта си, гена си и какво ли още не.

Накрая ще стигне до извода: „Спазването на диета за мен просто не работи.“

Каква е целта на всяка една диета?

 

 

Целта на всяка една диета е да ви вкара в енергиен/калориен дефицит. Това е състоянието, в което приемаме по-малко енергия от храната, отколкото тялото ни се нуждае, за да поддържа тегло. При този недостиг на енергия, тялото ще започне да черпи от запасите си, за да си набави необходимото количество. Запасите са мазнините, от които всеки иска да се отърве.

И проблемът на диетите е, че нито една от тях не изпълнява целта си както трябва. Те ви вкарат в прекалено голям дефицит от самото начало. Няколко месеца ще виждате резултати, но тялото ви не е глупаво. То ще се адаптира на новото количество енергия и ще забави определени функции. Рано или късно то ще се научи да поддържа тегло на по-ниските калории.

Когато това стане, вие ще излезете от калорийния дефицит и ще спрете да сваляте килограми, въпреки оскъдното количество храна. За да се вкарате отново в дефицит, ще трябва да намалите храната си още повече. Това обаче ще е невъзможно, защото гладът вече ще е непоносим. След като се върнете на старите си калории, ще станете жертва на йо-йо ефекта.

Вече се запознахте с „врага“ и сте наясно как се случват нещата при повечето хора. А сега да разберем:

 

Какво всъщност означава думата „диета“?

 

 

Истинското значение на думата „диета“ идва от гръцкото „diaita“, което означава „начин на живот“. В Древна Гърция терминът се е свързвал с балансирано ежедневие. Освен начина на хранене то е включвало и упражнения, почивка и цялостно благосъстояние. Може да се подразбира и като нещо, което е устойчиво във времето.

Диетата е по-скоро умение, което в последствие се превръща в навик. Хранителните навици са само една част от умението. Липсват още три. Идеята на „балансираната диета“ е да обърнете внимание и на четирите части и да ги подобрите.

Логичният въпрос тук е:

 

Кои са четирите части на диетата?

 

 

Физическата активност. Тя включва това да намерите начин как да вкарате повече движение в ежедневието си. Всеки е имал такъв ден, в който се е чувствал отпаднал, а почти не се е движел. Причината е в липсата на физическа активност. Ако имате куче, то вие го разхождате всеки ден, защото знаете, че има нужда да се раздвижи. Ние хората също имаме тази нужда.

Тренировките. Те ще ви дадат стегнатата и оформена визия след като отслабнете. Чрез тях казвате на тялото си да запази мускулната ви маса и да гори главно мазнините. Без тренировки свалените килограми няма да са изцяло от изгорени мазнини, но и от мускули. Ако ги пренебрегнете и разчитате само на храненето, накрая няма да сте доволни от визията си.

Възстановяването. То е свързано с вашите нива на стрес и качеството на съня ви. Разберете кое ви причинява най-много стрес в живота. След това помислете как да го сведете то минимум. Качеството на вашия сън е определящо как ще се чувствате през целия ден. Няма как да се чувствате продуктивни и заредени, ако спите по 5 часа на вечер.

Хранителните навици. Те включват това да се научите как да не се лишавате от любимите си храни. Да ги подбирате така, че да не изпитвате постоянен глад докато отслабвате.

Всяка една част от диетата е свързана с другите и допринася за тях.

Вече знаете какво означава „диета“ за масата от хора и защо не води до дълготрайни резултати. Знаете и истинското значение на думата. Остана да отговорим на главния въпрос:

 

Може ли да се отслабне без диета?

 

 

Без модерното разбиране за „диета“ – да, може и е много по-добър вариант.

Без гръцкото разбиране за „диета“ – не, няма как. Това означава да не променяте нито едно от нещата, които са ви довели до затлъстяване или наднормено тегло.

Първите стъпки за отслабването без диета са лесни за разбиране, но прилагането им е по-особено. Ще се наложи да следите броя на калориите от храната, която приемате. Не е задължително, но това е най-директният начин да разберете дали сте в калориен дефицит. Следенето става с помощта на кухненска везна, мобилно приложение и кантар.

Претегляте храната си, след което я въвеждате в мобилното приложение и виждате приетите калории. Чрез кантара ще наблюдавате как се променя теглото ви спрямо калориите, които приемате. Сравнете си средното седмично тегло от втората седмица с това от първата. Ако то е по-малко – поздравления. Вече знаете колко калории трябва да приемате, за да сваляте килограми – продължавайте в същия дух. Ако теглото ви не се е променило много – намалете калориите за следващата седмица с 200-300.

Относно изборите на храна, които ще правите, за да си набавите калориите – те зависят изцяло от вас и вашите предпочитания.

 

Полезни тактики

 

Съществуват множество полезни тактики, които да улеснят вашата „диета“.

Например да наблегнете върху по-обемните храни, които са и по-нискокалорични.

Да увеличите приема на протеин и фибри. Те ще ви държат заситени за по-дълго време.

Да дъвчете по-бавно и да не се разсейвате докато се храните.

Новите рецепти също са добър помощник. Можете да си направите протеинова баница вместо стандартната. Без компромис във вкуса и с наполовина по-малко калории.

 

Воденето на балансирана диета или както вече научихте – начин на живот няма да се случи от днес за утре. Процесът изисква време и усилия. Единственото, което трябва да направите е да проявите търпение. Гарантирам ви, че резултатите накрая ще си струват.

 

Може да научите повече за храненето и тренировките като разгледате YouTube канала ни ТУК. В случай, че обичате да учите, четейки, може да разгледате и останалите ни статии ТУК или да прочетете авторските книги „Несломим“ и „Метаморфоза“.

Ако искате да работите с човек, който ще ви помогне да водите един балансиран начин на живот, запазите си час за разговор с нас ОТ ТУК. В него ще обсъдим каква е целта ви, ще разберем какво ви пречи да я постигнете и ще съставим удобен план за действие, който да ви донесе желаните резултати.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian