Здравословно хранене при деца и подрастващи

Снимка за заглавие на блога, на която малко дете яде броколи, а да го него има купа с множество зеленчуци и здравословни храни

Искате детето ви да се храни здравословно?

Майка и дъщеря в кухнята приготвят здравословно хранене

Днешната статия е продиктувана от моя тренираща, която изрази притеснения за своята дъщеря. Докато тренирахме в залата ми обясни, че дъщеря ѝ е покачила излишни килограми. След което ме попита дали има възможност да ѝ инсталира MyFitnessPal (приложение за следене на калории) и да я побутне към това да брои калории. Разбрах откъде изхожда. Иска дъщеря ѝ да се храни по-здравословно и да се грижи за здравето си. Сподели ми, че не иска да напълнее и другите деца да ѝ се подиграват. Резонирах силно с това, защото самият аз в пубертета бях много дебел, преди да отслабна с 22кг и да намеря мисията си във фитнеса. Познавам детето и в момента е точно преди пубертет. А това значи само едно нещо – проблеми. По този начин няма да се научи на здравословно хранене, а ще го намрази.

В тази възраст децата тепърва започват да се бунтуват. Излизат от мисленето тип „Това е мама, тя е супергерой и винаги е права“ и отиват към „Е, може би не винаги е права“ и „Мама нищо не разбира“. Това е нормален процес, през който преминават децата при пубертет – съмнения в авторитета и разбират, че родителя не е свръхчовек, а най-обикновен човек като всички останали – с неговите силни и слаби страни. Ето защо това прави нещата още по-трудни: „Защо мама ми налага да броя калории? Това не е готино и ме напряга. Тя нищо не разбира!“

Пубертет и стандартите на обществото

В случая, имайки предвид възрастта, броенето на калории би било пагубно за дъщеря ѝ. Защо? Тепърва ще започва да се учи какво правят жените. Ще предстоят гаджета и налагани стандарти за външен вид, прически, облекло и т.н. С цялото това напрежение, което дебне зад рамото ѝ, броенето на калории ще е допълнителна валидация за това, че не е „достатъчно добра“ (не, че съществува достатъчно добра версия). Но тя няма как да го знае.

Тук този подход, колкото и да е добър за отслабване, не е правилен, защото носи рискове. Евентуалните рискове са за развитие на усеща за „недостатъчност“ или за потенциално хранително разстройство. А това са възможно най-честите неща, през които преминават момичетата в тази възраст. Ето защо не трябва да сипваме допълнително бензин в огъня. По-скоро, трябва по заобиколен път да представим на детето принципите на здравословното хранене.

Погледнете под повърхността на храненето

Купа, пълна с вкусна и здравословна храна, състояща се от множество плодове като боровинки, ягоди, малини, ананас и други

Ако искате детето ви да се храни по-здравословно това зависи от много фактори. Да, страхотно е самите вие да давате пример, защото това се предава несъзнателно към детето. И именно това е добрата новина – не им налагате нищо, защото, все пак, вие нищо не разбирате. Но подсъзнателно те самите го прихващат. Ако обстановката вкъщи е такава, малко или много, това е кондиция. Както кучето на Павлов.

Макар и да звучи грубо, това е така. Детето свиква около него да има здравословна храна. Вижда, че може да бъде вкусна. Мама и тати, колкото и да не разбират, се хранят така – тоест, подсъзнателно приема, че това е нещо нормално. Осъзнава, че този тип хранене е начин на живот, а не нещо, което правиш ако искаш да отслабваш. А това е важно. Защо?

В днешното забързано ежедневие стана нормално хората да се хранят с боклуци („джънк“ храна) и всеки, който се старае да се храни здравословно е вманиачен и „на диета“. Вече правилното хранене се свързва единствено с диетата и с период на мъка и глад, за да се влезе във форма за лятото. Макар и ние с вас да знаем, че това изобщо не е така, те не го разбират. Децата не знаят, че може да се хранят разнообразно, с хранене, богато на протеин. Не знаят, че така могат да отслабнат, да бъде лесно, вкусно и ефективно. Не знаят, че силовите тренировки ще им донесат мечтаното тяло на фитнес инфлуенсърите, които следват в Instagram, а не гладът и часовете мъчително кардио. Но няма смисъл да им го казваме, защото…

„Това, което правиш, ГОВОРИ толкова силно, че не мога да чуя какво ми казваш!“

Здравословното хранене при децата и вашият пример

Баща и деца се хранят здравословно в кухнята

Масово хора искат децата им да спортуват, да са отличници, да изглеждат добре и да се хранят здравословно. Всичко това е страхотно, но в голяма част от случаите това са болни амбиции. Това е пренос на несбъднатите мечти и травмите, които имат родителите. Съжалявам да го кажа, но вече сте минали от там и сте избрали съответните решения – правилни или грешни. Не може отново да избирате вместо вашето дете. Особено когато самите вие не спортувате, пушите, не четете книги (за да им покажете, че самообразованието е важно) и не практикувате здравословно хранене.

Затова, преди да накарате детето ви да прави каквото и да било, запитайте се следните 3 въпроса:

  • Това доставя ли удоволствие на детето или е моя лична амбиция, продиктувана от травма?
  • Защо се ядосвам толкова много, когато детето не направи Х, Y, Z, откъде идва тази емоция? Защото ме е страх, че няма да е успешно? Защо? Защото самият аз не се считам за такъв? Защо? Заради онзи път, когато не поех риск и пропуснах възможността си. Туше!
  • Успявам ли ясно да комуникирам и достигна до детето, за да разбере ЗАЩО нещата са важни или просто му налагам моя авторитет (който така или иначе „не е прав и нищо не разбира“)?

Ако отговорите на тези въпроси са позитивни – страхотно! Вървите в правилната посока и се стараете да не обременявате излишно вашето дете. В такъв случай, идва важният въпрос, чийто отговор чакате…

„Как да науча детето на здравословно хранене?“

Както вече разгледахме, факторите, които оказват влияние са много. Въпреки това, подготвил съм ви моите ТОП 7 начина, по които да научите детето да се храни по-добре и здравословно.

  1. Личният пример с храненето.

Вече говорихме за това. Нищо не говори по-силно от вашите действия. Затова не си хабете думите, а просто покажете на детето. Това е особено лесно, ако още от ранна детска възраст детето свикне да вижда как се храните. Когато детето види, че може да бъде вкусно и приятно и свикне да се храни така, шансът да се придържа към това хранене дори като порасне са значително по-големи. Защото това ще е част от неговата идентичност – „Храня се здравословно, за да съм здрав/а, енергичен/на и да се чувствам добре“.

  1. Почетно звание „Здравословен“.

Дете отпива от чаша с прясно мляко и се усмихва, като стяга мускулите на лявата си ръка

Покажете на детето, че е голяма гордост да се храни така. Ако му обясните, че това е похвално, а много малко деца го правят, ще развиете у него едно чувство на превъзходство. Най-вероятно ще ходи да се хвали на другите как се храни добре, а те не го правят. Ей така, за да им натрие носа. И макар да е смешно, това е важно. Защо? Същото като със спорта – детето ще започне да възприема много позитивни навици от здравословното хранене. От избора на храна до грижата за здравето. В дългосрочен план тези навици се превръщат в личностни черти от характера, защото детето се определя като такъв „фит човек“. То вече има визия за себе си и става много трудно някой да му обясни как не е достатъчно добър и че трябва да яде джънк храна. А за нея ще прочетете повече в точка 6.

  1. Ефектът „миене на чиниите“ при здравословното хранене.

Може би някои от вас знаят за необходимостта от покъщна работа. Има множество изследвания, които показват, че когато ангажирате детето да помага вкъщи с домашните задължения, то става по-отговорно. Развивате у него чувство, че може да прави нещата, които правят „големите“. Започва да е по-уверено и да възприема това като гордост – че помага вкъщи и имитира вас.

Важно е това да се поднесе правилно, както вече обясних по-горе, когато комуникирате с детето. Но защо ви го казвам? Ако по същия начин побутнете детето към това да помага с приготвянето на здравословна храна, то ще започне да вижда, че е приятно. Така, здравословното хранене ще стане много по-примамливо за него. Особено ако го поднесете по нестандартен начин – две яйца на очи, банан за усмивка, морков за нос, червена чушка за шапка и малко сирене върху нея за сняг. Тематично за зимата, не мислите ли?!

  1. Бъдете здравословно заразителни!

Усмихната жена държи високоговорител и казва нещо

Заразете другите родители и връстниците на детето. Ако сте достатъчно убедителни, това ще окаже огромен ефект. Първо, другите родители ще се чувстват зле ако тъпчат децата си с боклуци. Всеки иска да бъде добър родител, все пак. Второ, най-вероятно ще искат да се състезават с вас, за да не се възприемат като лоши родители. Трето, ако каните по-често децата вкъщи и приготвяте вкусни ястия по нестандартния начин, който описах в точка 3, е много по-вероятно да се „заразят“. Ако създадете ефектът на „клюката“, успехът ви е в кърпа вързан. Имам предвид: „Майката на Иван беше приготвила много готини сандвичи и кекс, които бяха с усмивки и нямаха захар. Въпреки това бяха много вкусни. Мамо, а ти кога ще направиш такива?“. Мисия “Инсталиране на здравословно хранене из връстниците” изпълнена!

  1. Избирайте правилно!

Ненужно е да казвам колко е важен изборът на училище, управата ми и училищната политика за здравословно хранене и предоставяната храна в училищния стол. Когато бях дете в нашия стол се продаваха множество закуски и сладки неща. Имаш едни „езици“, които много обичахме. Дълги около 30 сантиметра, желирани и покрити с много захар. Ето нещо, което НЕ искате в училищния стол. Разбира се, много добър вариант е и да приложите точка 4 на родителите на останалите деца от класа на вашето дете. По този начин все повече ще разширите кръга на влияние и ще „заразите“ повече хора.

  1. Изградете осъзнатост и гъвкавост при храненето.

Усмихната жена яде плодове и зеленчуци от прозрачна стъклена купа

Опитайте се да предадете определено ниво на осъзнатост на детето. Какво имам предвид? Ако детето стане осъзнато за това кога е сито, ще може да спазва принципа на 85%. Да яде, докато е „пълен“ на 85%, за да не преяжда. Така ще приема повече калории и е по-малко вероятно да напълнее. Още повече, ако храната, която консумира е качествена и богата на протеин, малко вероятно е детето да напълнее. Другият важен аспект на осъзнатостта е гъвкавото хранене. Ако не знаете какво представлява то, може да гледате ТОВА ВИДЕО.

Идеята зад гъвкавия подход е детето да не бъде лишавано от никаква храна. По-скоро да се следва правилото 80/20, при което 80% от храната идва от качествени и непреработени източници. Останалите 20% могат да са от шоколад, сладолед или нещо подобно. Така детето няма да бъде лишавано и да яде като невидяло, когато му се отдаде възможност (честа грешка при някои родители). Това ще му помогне да изгради контрол над по-изкушаващите храни. Също така, ще види, че и домашните алтернативи като кекс със стевия, домашен сладолед и т.н. са еднакво вкусни и добри. Във вашите ръце (и готварски умения) се крие ключът към това.

  1. Без рекламна пауза!

Малко момиченце седи пред телвизора и гледа реклама

Мозъкът ни се моделира изключително лесно. Особено в детска възраст, когато нивата на невропластичност са много по-високи. Научно доказано е, че рекламите на вкусна храна вкарват една „картина“ в нашата глава, че когато сме гладни, ще мислим за храната, която сме видели. Тоест, те ни я „вкарват“ като избор. И след като рекламата е толкова вкусна, цветна и стимулираща сетивата, плюс звуци (хрупането на чипс), повлиява силно на определени зони в мозъка. И така, следващия път, когато детето е в магазина, какво ще избере за ядене? Познахте! Всъщност, това се случва и при възрастните. Затова избягвайте да им давате реклами. Тоест, просто без телевизия. Ако искате да научите детето на здравословно хранене, разбира се.

Знам, че е много хубаво да си пуснете вечер някое тъпо риалити шоу, с което да мине времето. Знате ли какво е още по-хубаво? Да имате вечеря на спокойствие, за да може да комуникирате с детето, да имате изградено доверие и то да не крие разни неща („Изядох чипс днес“) от вас. Подхождайки с разбиране, винаги може да попитате какво го е накарало да го изяде. Без да съдите. Понякога може просто да му се е хапвало. Това е окей и нормално. Друг път, може да каже, че не е искало да яде, но просто „всички други“ са хапвали чипс. Ето тогава е време за лекцията „Ти си повече от това, имаш медал за здравословно хранене и не трябва да оставяш другите да ти го откраднат“. Защото истината е, че peer pressure (социалния натиск) е много силен мотиватор!

БОНУС стратегия за здравословно хранене

Научете детето на система за разпределяне на храната. Така не само ще приема всички необходими макро и микронутриенти, но и е почти невъзможно да напълнее. И опасенията на моята тренираща никога няма да се сбъднат. Няма да има подигравки за излишните килограми на детето. Казвам ви го като човек, който е преминал през това. Децата са най-злите същества, щом опира до подигравки и „отлъчване“ на някой заради неговите различия. Макар и ние, възрастните, да не оставаме далеч!

Затова ето и моята любима стратегия, на която може да научите децата. Казва се „длан, юмрук, палец“. Единствено се изисква да научите детето на трите вида макронутриенти – протеин, въглехидрати и мазнини и кои храни на какво са богати. От там нататък е много лесно детето да използва тази система. Така ще се храни разнообразно, здравословно и не с прекалено много калории.

Нещо силно пренебрегвано е и фактът, че протеинът е най-важният макронутриент за развитието на детето, докато то расте! Ето втори бонус от тази система, защото детето ще приема достатъчно протеин на ежедневна база. Оставям и лесна инфографика, с която може да научите детето на системата „длан, юмрук, палец“ и как да я прилага.

Примерна инфографика за подредба на чинията при здравословно хранене, използвайки стратегията на юмрук, шепа и палец.

Здравословното хранене не е толкова лесно…

Да, знам, че някои от стратегиите изискват време. Изискват и доста усилия от ваша страна, но знам, че няма сила, която да спре любовта на родителя към детето. Затова и вярвам, че дори и да ви коства повече, отколкото да оставите детето на хамбургерите в училищния стол или на чипса сред приятелите му, ще вземете правилното решение.

Здравословното хранене и цялостната идентичност на детето отнемат време, за да се изградят. Колкото по-рано започнете – толкова по-добре. Вярвам, че ще се справите, но преди края на статията ще ви разкажа една история.

История за здравословното хранене и децата

Малко русо момиченце бяха по плажа в близост до вълните на морето

Преди 4 години бях на море. Близо до нас имаше две жени с малко дете – момиченце. Тъй като лесно чувах какво си говорят, долових разговор между тях. Момиченцето каза, че е гладно и пожела да яде. Майката изкара едно бурканче с храна. Видимо – пасирани моркови. Детето започна да яде с такова удоволствие, че нямаше как да не се усмихна. Но хубавото започва ето сега.

Наблизо минаваше друго дете, чиито родители му бяха дали чипс. Момиченцето до моя чадър видя другото дете и остана в ступор за няколко секунди. Обърна се към майка си и попита: „Мамо, мамо, виж какво яде това другото дете“. Каза го с изненада, сякаш за нея не беше нещо нормално. И тогава майката ѝотговори: „Миличка, всеки сам си избира какво да яде. Ние знаеш защо хапваме от твоето вкусно пюре, нали?!“. Момиченцето се усмихна и продължи да яде, като повече не погледна към другото дете с чипса. То не приемаше това като алтернатива просто. И не беше мъчително, нито по принуда да си яде от пасираните моркови. Беше почти готово да се потупа по гърдите как яде пюре, а другото дете чипс. И вашето дете може да се гордее със своето здравословно хранене.

Извод?

Как възприемаме нещата в края на деня остава най-важното нещо. Ако детето се гордее със себе си и изборите, които прави, няма сила, която да го накара да размисли. Въпреки това, нека да не слагаме стигма на децата, които консумират джънк храна. По-скоро да бъдем гъвкави в подхода към храненето. Нека детето да опита шоколад, както вече споменахме в точка 6. Докато има вкусна храна, която да го учи на здравословно хранене в останалите 80-90% от случаите, това е напълно окей. А и най-малкото, така лесно ще изгради контрол върху този тип джънк храни (напр. чипс), които са богати на сол, въглехидрати и мазнини, създадени да разяждат и да не засищат, освен ако не приемем адски много калории от тях.

Може да научите повече за храненето и тренировките като разгледате YouTube канала ни ТУК. В случай, че обичате да учите, четейки, може да разгледате и останалите ни статии ТУК или да прочетете авторските книги „Несломим“ и „Метаморфоза“.

Ако искате да работите с човек, който ще ви помогне да водите един балансиран начин на живот, запазите си час за разговор с нас ОТ ТУК. В него ще обсъдим каква е целта ви, ще разберем какво ви пречи да я постигнете и ще съставим удобен план за действие, който да ви донесе желаната промяна, за да бъдете енергични, здрави и да се чувствате добре в тялото си.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian