Висок Естроген: Какво трябва да знаеш?!

Снимка на мъж с много подкожни мазнини и ниско либидо

Проблемът при висок естроген?

Снимка на мъж и жена в леглото, които изглеждат отчаяни

Доминирането на естроген (наличието на висок естроген) възниква, когато имате твърде много естроген в тялото или дисбаланс между естрогена и други хормони. Високият естроген е много по-голям проблем, отколкото повечето хора смятат. Той влияе негативно на мъжете, жените и децата и ви пречи да отслабнете или да получите всички положителни ефекти от вашите тренировки.

Отвъд нашата суета, доминирането на естрогена значително увеличава риска от рак, променя мозъчните невротрансмитери, причинява безплодие. Може да повлияе на настроението, като ви прави депресирани или раздразнителни. Това не означава, че известно количество естроген не е необходимо и за двата пола – тъкмо обратното!

Правилното количество естроген в точното време е отговорно за правилната женска репродукция и е необходимо за пълноценна бременност. При жените той също така регулира настроението и артериалната функция. Необходим е за изграждането на костите и дори се смята, че позволява на жените да се възстановяват по-бързо от интензивни упражнения.

При мъжете известно количество естроген е необходимо за оптимално здраве на спермата, но твърде много компрометира мъжката плодовитост, което е основният момент. Освен това, оптималната памет при мъжете зависи от някакво основно ниво на естрогени. И преди всичко – високият естроген може да повлияе негативно либидото. Това е може би едно от най-страшните неща за всеки един мъж, а именно – да не се чувства достатъчно мъж. Ето защо темата за естрогена е толкова болезнена и рядко се говори за нея. Но… вече ме познавате. Темите табу са моята специалност. Нека започваме!

Има два източника на излишен естроген в тялото:

Снимка на черна дъска, на която е написана думата естроген и химическата структура на хормона

1) Химическите естрогени, наречени ксеноестрогени, са НАВСЯКЪДЕ и допринасят за доминирането на естрогена и нива на висок естроген.

2) Ендогенният естроген, произведен в тялото, може да бъде повишен чрез диетата, начина на живот или гените ни.

Разбиране на химическия естроген (екзогенен естроген)

Екзогенните естрогени имитират естроген, свързвайки се с хормоналните рецептори, когато попаднат в тялото. Избягването им е почти невъзможно и те са основната причина за доминирането на естрогена при мъжете, жените и децата.

Най-често срещаните ксеноестрогени включват BPA, фталати и парабени. Фталатите се намират в химически аромати като парфюми, спрейове за въздух и свещи, докато парабените се намират в продукти за лична хигиена като лосиони. BPA се намира във всичко – от алуминиеви кутии до нови мебели. И трите химикала действат като естроген в тялото и могат да доведат до ракови заболявания при животните. При хората лошите здравни ефекти от високите химически нива на естроген включват сърдечни проблеми, поведенчески проблеми и затлъстяване.

Например, поредица от проучвания свързват нивата на BPA в урината с телесните мазнини във всички възрасти – колкото повече BPA имат хората в телата си, толкова по-дебели са. Хората с най-много BPA в урината си имат 34% шанс да бъдат затлъстели в сравнение със само 23% шанс при хората, които имат най-малко BPA в урината. Освен това е лесно да се поглъща BPA – яденето на консервирана супа за вечеря в продължение на пет дни е доказано, че повишава нивата на BPA с 1,223%!

Разбиране на естествено произведения естроген (ендогенен естроген)

Ендогенният естроген е този, който се произвежда в тялото. Хормоналният баланс е сложен процес, но може да имате твърде много вътрешно произведен естроген поради редица причини, включително следното:

 • Вие сте с наднормено тегло. Независимо от пола, мастната тъкан повишава нивата на ензим, наречен ароматаза, който превръща тестостерона в естроген.
 • Имате недостиг на определени хранителни вещества (магнезий, витамин D, селен, цинк). Недостигът на хранителни вещества значително повишава ароматазата. Например, мъжете с дефицит на витамин D имат нисък тестостерон и повишен естроген поради повишена ароматизация.
 • Редовно пиете алкохол. Алкохолът, особено бирата, повишава ароматазата и многократно се свързва с нисък тестостерон и висок естроген при мъжете.
 • Приемате противозачатъчни хапчета или хормонална заместителна терапия (HRT). И двете могат да повишат естрогена или да причинят дисбаланс между естроген и други хормони.
 • Вашето тяло не метаболизира естрогена ефективно поради лошо стомашно-чревно здраве, липса на определени хранителни вещества или нисък прием на фибри. Невъзможността за бързо елиминиране на естрогена значително ще увеличи риска от рак на гърдата и простатата.

За лекуване на висок естроген, фокусирайте се върху две ключови области:

Доктор, който разговаря с пациентка и показва изследвания

1) Избягвайте излагането на химически естрогени.

Въпреки че химическите естрогени са навсякъде, вие имате известен контрол върху експозицията си. Сега е моментът да използвате този контрол. Започнете, като използвате само естествени продукти в следните области: продукти за лична хигиена като лосион, слънцезащитни продукти, продукти за коса, сапун, козметика, парфюми; почистващи продукти (всички); ароматизанти за въздух, включително свещи, спрейове, тамян; домашна боя (разтворители, препарат за почистване на килими).

Изберете стъкло или неръждаема стомана за пренасяне на храна или вода – не използвайте пластмаса, освен ако не съдържа BPA (тоест е BPA-Free). Никога не нагрявайте пластмаса, дори ако не съдържа BPA, защото в пластмасата има допълнителни съединения, разрушаващи хормоните (ендокринни разрушители). Те са различни от BPA, като се отделят при високи температури.

Спрете да купувате алуминиеви кутии и тигани, освен ако знаете, че не съдържат BPA. Вярно е, че премахването на консервите прави приготвянето на храната по-дълго, но си струва да избегнете напълняване или рак. Гответе сушен боб, направете своя собствена супа (Campbell’s използва кутии без BPA), използвайте замразени (или пресни!) зеленчуци и плодове и задушете свой собствен доматен сос (или купете в чаша). Някои по-напреднали страни като Канада и Норвегия в момента разработват федерални закони, за да забранят напълно BPA в своите консервни индустрии.

Използвайте платнени торби, когато пазарувате. Избягвайте да приемате касови бележки и имайте предвид, че най-рециклираната хартия съдържа BPA. Това е нещо, за което в последната година промених много мнението си. След като направих близо двугодишно проучване за новата ми книга „Здрав стомах, здраво тяло“, осъзнах колко пагубно действие може да има BPA за хормоните ни.

Висок естроген в храната и ежедневието ни

Яжте органични продукти, месо и млечни продукти, за да избегнете поглъщането на естрогенни пестициди и хормони на растежа. По принцип, в днешно време наличието на хормони в месото е почти невъзможно или в незначително ниски количества. Производствените практики и законите на Европейския съюз са адски строги в това отношение. Все пак, ако ще сте по-спокойни, заложете на grass-fed, органично месо.

Имайте предвид, че повечето нови продукти (коли, мебели, оборудване за упражнения, йога постелки) съдържат BPA и други имитатори на естроген. Това е по-трудно да се избегне, но помислете за закупуване на антични дървени мебели и проветрете новите коли колкото е възможно повече. Тук най-добрият ви залог е да се съсредоточите върху елиминирането на естрогена…

2) Подкрепете елиминирането на висок естроген с диета и добавки.

Снимка на зеленчуци, плодове и полезни видове мазнини като сьомга, авокадо, яйца и орехи

Елиминирането на излишния естроген е сложен процес, но ето как изглежда една опростена версия: Естрогенът първо се метаболизира от черния дроб. След това се изпраща по един от трите пътя (pathways), единият от които е благоприятен, един неблагоприятен, а третият е силно токсичен и може да причини рак. След това, ако имате здрави черва (отново ролята на чревния микробиом) и достатъчно фибри, те ще бъдат елиминирани. Най-добрият начин да подпомогнете процеса на елиминиране е с правилната диета и добавки.

Диета срещу висок естроген:

 • Яжте диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини, тъй като излишният инсулин в кръвния поток води до повишаване на нивата на свободен естроген. Управлението на инсулина с диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини също ще подпомогне телесния състав. Протеинът също така осигурява аминокиселини, които поддържат функцията на черния дроб и детоксикацията.
 • Яжте много здравословни омега-3 мазнини. Омега-3 мазнините EPA и DHA, които се намират в диво или органично месо, млечни продукти и риба, насърчават метаболизма на естрогена по най-благоприятния от трите пътя (наречен път на 2-хидроксиестрон). Ленените семена, които са с високо съдържание на омега-3 мазнини ALA, блокират ароматазата и осигуряват фибри, които помагат на естрогена да остане свързан и нереактивен при излизането му от тялото.
 • Избягвайте соята, която също може да имитира естрогена в тялото. Консумирането на големи количества преработена или неорганична, генетично модифицирана соя е свързано с повишен риск от рак.
 • Приемайте ПОНЕ 25 грама фибри на ден, макар че бих препоръчал 40 като санитарен праг. Приемайте ПОВЕЧЕ, ако ядете диета с високо съдържание на протеини. Помислете дали да не вземете висококачествена смес от фибри и да промените формата на фибрите, които приемате, защото тялото бързо ще се адаптира към тях. С една дума – разнообразие!
 • Яжте определени хранителни вещества, които насърчават благоприятното елиминиране, включително кудзу, люцерна, листни зеленчуци, детелина, женско биле, бобови растения, сусамово семе, кръстоцветни зеленчуци (броколи и карфиол).

Добавки срещу висок естроген:

 • Може да заложите на хранителна добавка със селен, мелатонин, цинк, зелен чай, цитрусови флавоноиди, фолиева киселина и B6 и B12.
 • Може би най-полезната добавка е DIM (Diindolylmethane). Това е съединение, намиращо се в кръстоцветните зеленчуци (оттук и предложението да ядете много от тях) и МНОГО ефективно за подобряване на метаболизма на естрогена и намаляване на ароматазата. DIM може да се приема самостоятелно или в продукти за детоксикация на естроген. Те обикновено съдържат и супер антиоксиданта куркумин, който също е много полезен за здравето и намалява възпалението.
 • Приемайте магнезий и витамин D. Те са споменати отделно от другите предложени добавки, защото са ТОЛКОВА ВАЖНИ и дефицитът им е толкова широко разпространен. Помислете за прием на 5000 IU витамин D дневно, в комбинация с витамин K2 за по-добро усвояване. По повод магнезия – поне 500 mg магнезий (elemental magnesium). Това ще рече около 2гр. таблетки магнезиев цитрат, в които се съдържат около 400-500мг чист магнезий.

Заключение

Снимка на щитовидна жлеза и доктор с престилка, който държи папка с изследвания

Хормоналните нива са много по-комплексни, отколкото хората смятат. Докато проучвах и пишех новата си книга „Здрав стомах, здраво тяло“ намерих множество фактори, които повлияват негативно хормоните ни. Често различни ендокринни разрушители, вредни съставки от диетата ни и дисбиоза в чревната флора могат да доведат до хормонален дисбаланс. Чревният ни микробиом има огромно значение за това, тъй като е нашият “втори мозък”, но и отделна екосистема. Чревните бактерии са отговорни за хормонална сигнализация и стимулиране на отделянето на хормони или потискането им. Съответно, от здравето на чревният ни микробиом зависи здравето и на хормоналните ни нива, както и на имунната система. Хормони като естроген, T3, T4, TSH и тестостерон зависят до голяма степен и от качеството на храната и чревните ви бактерии. Ето защо в последното десетилетие микробиома е най-изследваната тема.

Прилагайки съветите, които съм описал в статията, както и множеството стратегии и практически насоки от новата ми книга, ще си гарантирате отлично стомашно-чревно здраве и хормонален баланс. Поемете по пътя на здравето още щом затворите тази статия.

 

Искате ли да усвоите основите на здравословното хранене и тренировките според целите си? Разгледайте YouTube канала или прочетете останалите ни статии. В случай, че искате да усещате аромата на хартиена книга докато надграждате знанията си, може да инвестирате в себе си с авторските ми книги „Несломим“ и „Метаморфоза“.

Ако имате нужда от ментор по пътя към изграждане на здравословни навици, естетично тяло и по-добър начин на живот, запазете си час за разговор с нас ОТ ТУК. В него ще обсъдим каква е целта ви, ще разберем какво ви пречи да я постигнете и ще съставим удобен план за действие, който да ви донесе желаната промяна. Позволете си да бъдете енергични, здрави и да се чувствате добре в тялото си. Започнете още днес!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian