Л-карнитин за Отслабване?

Снимка на Боян Мавров, който гледа замислено към хранителната добавка Л-карнитин по повод нейната ефективност

L-карнитин. За повечето хора познат като фет бърнър или хранителна добавка за отслабване. Той се продава навсякъде с обещанието, че ще доведе до повече горене на мазнини.

Но дали също така е и нещото, което ще допринесе за вашето отслабване и най-накрая ще можете да си носите по-старите дрехи и ще ви даде желаното тяло за лятото?

Точно това ще разберете в тази статия. Първо ще ви запознаем какво всъщност е L-карнитинът и каква е ролята му в тялото. След това ще разгледаме защо е толкова известна добавка за отслабване и откъде можем да си го набавяме. На последно място, ще разберете какво казват научните изследвания по въпроса.

Какво е L-карнитин и каква е ролята му в тялото?

Химична структура на хранителната добавка Л-карнитин

Думата „карнитин“ идва от латинското „caro/carnis“, което означава „плът“ т.е. месо. Буквата „L“ отпред за някои хора може да изглежда внушително и да допринесе за идеята за работеща добавка за отслабване. В действителност, единственото ѝ предназначение е да показва химическата структура на молекулата. Нищо повече.

Градивните елементи на протеините (белтъчините), които приемаме с храната, се наричат аминокиселини. L-карнитинът е точно това – аминокиселина. Главната му функция най-просто казано е да изпълнява ролята на лодка в тялото. Целта му е да пренася мазнините от точка А до точка Б.

Точка А е нашата кръв, а точка Б са митохондриите (фабриките за енергия) в клетките ни. Когато L-карнитинът пренесе мазнините от кръвта до клетките, тялото ги използва за енергия или с други думи горим мазнини.

Факт е, че L-карнитинът участва в процеса на горене на мазнини, но трябва ли да свързваме това с мисията „отслабване“? Колкото повече  Л-карнитин приемаме, толкова повече мазнини ще изгаряме и съответно толкова повече се доближаваме до желаната форма. Звучи логично, нали?! За жалост, логиката ни не отговаря на реалността. Ето защо:

Откъде идва славата на L-карнитин като хранителна добавка за отслабване?

Течен Л-карнитин под формата на хранителна добавка на марката BioTech USA L-carnitine Liquid

За да си отговорим на въпроса нека си представим две групи от хора:

Първата група са нетърпеливи хора, които искат бързи резултати за лятото, без да влагат кой знае какви усилия. Те свързват L-карнитина с горенето на мазнини, а горенето на мазнини свързват с отслабване, което е тяхната цел.

Втората група са хората, които знаят как да се възползват от болката на хората от първата група. Тези, които са с наднормено тегло и нетърпеливи за бързи резултати. Именно хората от втория тип „обличат“ L-карнитина в красиви думи и го слагат в грабваща окото опаковка.

Това, което обаче пропускат да споменат, е че няма магически да започнем да горим мазнините. Това е така, защото мазнините са резервният източник на енергия за тялото. Основният му източник на енергия са въглехидратите. Какво означава това за вас?

Означава, че докато тялото ви разполага с достатъчно енергия от въглехидратите, то няма да допусне лодката L-карнитин и мазнините да влязат в клетките. Реално, на тялото ви не му е нужно да използва резервната си енергия, тъй като основният източник още не се е изчерпал. Ако мазнините не влязат в клетките, то няма как да бъдат използвани за енергия (изгорени).

Л-карнитинът и нашето тяло

Както казахме L-карнитинът е аминокиселина. Напук на добавката, тялото ни може само да си я произвежда. За този процес са необходими 2 от 9-те незаменими аминокиселини – лизин и метионин. Незаменимите аминокиселини са тези, които трябва да си набавяме чрез храната, защото тялото не може да ги синтезира само. Интересното при L-карнитина е, че се среща и натурално в храната. Сами разбирате, че ако си набавяте достатъчно от храната, няма да има допълнителна полза от L-carnitine като хранителна добавка. Единствено ще дадете парите си на вятъра. И тук възниква натурално следният въпрос:

Откъде да си го набавим?

Фотографска снимка на фитнес хранене, съставено от телешко месо и зеленчуци

Л-карнитинът се съдържа предимно в месата като в говеждото е най-много следвано от пилешкото и свинското. В сьомгата и мидите също има значително количество L-карнитин. От млечните продукти може да се набави от прясно мляко, сирене и кисело мляко, но при тях е в по-малки количества в сравнение с месата. За хората, които не консумират месо или млечни продукти, добър източник на L-карнитин е темпе.

Хубаво е да се знае, че количеството L-карнитин в храните може да варира в зависимост от това кой метод за готвене е използван [1] и с какво се е хранило животното. Индивидуалните нужди от тази аминокиселина също могат да различни. Затова винаги най-добрият съвет е да се стремим към цялостно балансиран начин на хранене.

Думата „балансиран“ ще има различно значение за всеки, но есенцията е да подбираме предимно цели и непреработени храни, за да не се лишаваме от други важни за нас витамини и минерали. Второто нещо е да се храним с ястия богати на протеин и фибри, за да не се чувстваме гладни през по-голямата част от времето.

Още не сте убедени? Ето какво казва науката:

Снимка на жена учен в лаборатория, която извършва тестове с епруветка

Съществуват безброй проучвания, които са изследвали добавката L-карнитин и ефектите й върху загубата на телесното тегло и истината е, че резултатите са смесени [2].

Един мета анализ изследва влиянието на добавките съдържащи L-карнитин върху загубата на тегло при хора с наднормено тегло и затлъстяване [3]. Анализът заключава, че приемът на L-карнитин води до умерено намаляване на телесното тегло и индекса на телесна маса, когато се комбинира с диета и упражнения. Тук ключовото е “комбинира с диета и упражнения”.

Въпреки това, наблюдаваните ефекти не са много големи, което предполага, че е малко вероятно приемът на L-карнитин да доведе до значителни резултати при загуба на тегло без да променяме нищо друго в ежедневието си.

Друго проучване отрича и възможните ефекти на подобрена издръжливост при по-интензивни тренировки [4]. Ако имате познат, който ви е казвал, че е успял да издържи на много тежка тренировка благодарение на L-карнитина, то това най-вероятно е плацебо ефект. След като вече знаете, че L-карнитинът не работи за вас, ако го приемате от храната, разбирате и че е ненужно да си го купувате. По-добре инвестирайте парите си в качествена храна и месечен абонамент за фитнес залата.

Започнете като научите как да влезете в калориен дефицит и как да вкарвате повече движение в ежедневието си. Това, съчетано с няколко тренировки седмично (дори и да имате възможност само за 2), ще ви донесе желаните резултати. Въпреки това, бих препоръчал да правите поне 3 тренировки седмично, ако имате избор.

Най-важното нещо, което трябва да запомните

L-карнитинът сам по себе си едва ли ще ни докара промяната, която искаме. Дори за момент да приемем, че той действа като магическо хапче и успешно завършите мисията „отслабване за лятото“, как ще сте сигурни, че ще задържите резултатите дълготрайно? Ако утре се събудите с визията, която винаги сте искали, каква е гаранцията, че няма да я изгубите до следващото или по-следващото лято?

L-карнитинът няма да ви научи на това как функционира тялото, как да имате по-здравословна връзка с храната, как всяка сутрин да се събуждате заредени с енергия, да намирате време за повече движение и как да си изберете и практикувате спорт, който ще ви доставя удоволствие. Това са нещата, от които ще имате ползи за цял живот, а постигната визия ще е само един от бонусите.

В нашия YouTube канал има клипове направени именно с тази цел – да ви дадат основите, които ще са ви нужни, за да постигнете визията, която винаги сте искали и повече да не се разделяте с нея. Обичате да четете? Искате да се учите от книгите? Може да направите това с авторските ми книги – „Метаморфоза“ и „Несломим“.

Искате директно да работите с човек, който ще е до вас през целия този процес и ще ви даде всичко необходимо за успешна трансформация? В такъв случай, не чакайте повече, а запазете час за предварителен разговор с нас ОТ ТУК.

 

Референции:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0309174007002069

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S240545772030053X

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661819315117

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214785321057321

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian