5 Грешки при Диета, които саботират усилията ти да отслабнеш!

Снимка на жена, която изненадано гледа храната си по време на диета

Трудностите при всяка диета

Придържането към определена диета за загуба на мазнини идва с предизвикателства, но загубата на тегло, последвана от поддържане на новото ви тегло, е много по-трудна цел за покоряване. Създаването на навици, за да сте сигурни, че можете да направите този преход, е важно за успешното поддържане на вашата диета.

Поемането на фитнес пътешествие за отслабване често носи със себе си чувството на вълнение. Има цел, към която се стремите – число на кантара, процент телесни мазнини или вписване в дрехите, които някога сте носили. Има посока, в която вървите и търсите развитие и прогрес.

Поддържането на новото ви тяло след това вече не е толкова ентусиазиращо. Целта вече не е загуба на мазнини, а запазване на новото, естетичнотяло. В този случай не се случват много промени. Всъщност, истинската промяна е способността сега да поддържате резултатите, за които сте работили усилено и сте постигнали с много пот.

Изследванията показват, че след период от 3 години, едва 10% от хората, които са отслабнали, са успели да задържат резултатите. Звучи тъжно, нали? Да разберете, че шансът ви след 3 години да сте пак в старото положение е 9 от 10. Е, за да бъдете от останалите 10%, трябва да разберете къде се крие разковничето.

Защо задържането на формата е толкова предизвикателно? Има много причини, поради които може да ви е трудно да поддържате тялото си и да успеете с вашата диета.

Ето 5-те най-чести грешки при диета.

  1. Задаване на нереалистични очаквания за вашата диета

Основната причина за провала на вашата диета е поставянето на твърде високи очаквания. Поставянето на нереалистични цели може да доведе до прегаряне и да провали усилията ви в дългосрочен план. Ако никога не сте карали кола, целта да станете шампион във Формула-1 след 2 години е малко непостижима. Виждам същото и с хора, които с години са пренебрегвали тялото си и са качили над 40 килограма излишни мазнини. Същите тези хора после очакват за няколко месеца да направят коренна промяна. Звучи ли ви реалистично?

Въпреки че да имате големи цели може да бъде важно, също толкова важно е да зададете реалистични очаквания за онези неща, които се стремите да направите. Ако очаквате драматична загуба на тегло бързо или се стремите да се откажете напълно от определени групи храни, може да се подготвите за провал.

Вместо това се фокусирайте върху устойчиви промени! Промени, които бихте могли да видите, че можете да продължите да правите дълго време. Ако не можете да се видите да го правите за дълъг период от време, това вероятно не е добра идея.

  1. Неуспешното планиране е планиране на провал!

Зарчета, на които пише план

Правилното планиране и подготовка играят жизненоважна роля за успешната диета. Без добре обмислен план е по-вероятно да се поддадете на избор на нездравословна храна и изкушения. Ако установите, че вземате импулсивни решения какво да ядете, това може да показва липса на подготовка. Планирането на хранене, пазаруването на хранителни стоки със списък и предварителното приготвяне на здравословни „фит“ рецепти могат да ви помогнат да останете на правилния път.

Когато не успеете да планирате е много вероятно да разчитате на полуфабрикати или да изберете нездравословни варианти поради липса на време или достъпност. Като инвестирате време в приготвяне и планиране на хранене, вие се подготвяте за успех и избягвате обичайните капани. Ако приготвянето на храна е трудно, намерете храни, които са супер лесни/бързи за приготвяне, но все пак съответстват на храни, които поддържат вашите цели.

Давам лесен пример: Когато с някой от нашите трениращи постигнем желаната форма, веднага преминаваме към следващата голяма цел – да я задържим. Реално, много хора смятат, че с постигане на формата играта приключва. НЕ! Всъщност, с влизането във форма играта тепърва започва. Поддържането на отлично здраве и естетично тяло е нещо, което правим цял живот. Безкрайна игра. Не е като да изкачих върха на планината и да си кажеш: „Е, това беше. Постигнах го“.

Ето защо, след като вкараме във форма нашите трениращи, ги учим как да задържат тялото си за цял живот. Все пак, след това те ще излязат от нашият фитнес коучинг и искам да съм спокоен, че ще могат да се справят сами. Затова ги обучаваме как да преминат към „осъзнато хранене“, за да не им се налага да броят калории цял живот. Предаваме им допълнителни знания и умения за поддържането на форма. С вече изградените, те са спокойни, ние – също. Защото дори и да се отпуснат за месец-два, в момента, в който запретнат ръкави те вече знаят какво да направят. Минали са процеса. Имат знанията и уменията.

  1. Изяждате чувствата си

Емоционалното хранене и безсмислената консумация могат да бъдат значителни пречки пред успешната диета. Ако се обърнете към храната, за да се справите със стреса, скуката или емоционалния стрес, това може да саботира усилията ви.

Емоционалното хранене обикновено се ръководи от желание за комфорт, а не от истински глад. То е механизъм за справяне (coping mechanism) По същия начин безсмисленото хранене, при което консумирате храна, без да обръщате внимание на размера на порциите или сигналите на тялото си, може да доведе до преяждане и да попречи на напредъка ви. Развиването на внимание към вашите хранителни навици и справянето с емоционалните тригъри ще ви помогне да установите по-здравословна връзка с храната.

Ако внимавате за сигналите си за глад и можете да прецените дали сте гладни, ще ви бъде по-лесно да предотвратите безсмисленото ядене. Ако забавите храненето си, оставяте лъжицата или вилицата между хапките и не бързате, докато ядете, това може да ви накара да осъзнаете какво количество ядете.

  1. Липса на подкрепа по време на диета

Приятели, които си подават ръка и се подкрепят

Започването на диета без адекватна подкрепа или отчетност може да затрудни поддържането на вашите усилия. Стремежът да се обградите с хора с подобно мислене, които споделят подобни цели, може да ви насърчи и мотивира. Ако се чувствате изолирани или без подкрепа, лесно е да се обезсърчите и да се върнете към старите си навици.

Помислете за укрепване на вашата мрежа за поддръжка. Може да ни последвате в социалните мрежи и да се абонирате за нашия имейл бюлетин. Освен това, присъединявайки се към нашия коучинг, вие ще получите не само хранително обучение и тренировъчна програма, но и цялостна система за поддръжка. Редовните проверки, постоянната комуникация и конструктивната обратна връзка формират гръбнака на коучинг връзката, гарантирайки, че никога не сте сами в своето пътуване.

Най-големият плюс на нашият коучинг е затворената ни група, в която се подкрепяме и споделяме ексклузивно съдържание за нашите трениращи. Ииии… разбира се, нашите събирания са най-хубавото нещо. Да седнеш на заведение, в компанията на хора със сходни цели. Забавление, избор на храна без чувство на вина. Да знаеш, че си сред „свои хора“. На всяко събиране се изумявам колко важна е социалната подкрепа за успеха! Затова и ги правим по-често.

  1. Майндсетът „всичко или нищо“.

Снимка на мозък и растение, което израства от него

Възприемането на начин на мислене „всичко или нищо“ може да навреди на вашето фитнес пътешествие. Този начин на мислене често води до чувство за вина, самокритика и пълно отказване от диетата. Ако не можете да видите себе си да се храните по начина, по който планирате да се храните завинаги, това не е добра диета за вас. Ето защо написах и цяла отделна книга именно за майндсета. В „Несломим: Изгради психика за успех“ разглеждам фитнес начинът на живот през призмата на психиката и коварните клопки, в които попадаме в нашето ежедневие.

Последователността е един от най-добрите показатели за успех. Хората попадат в капана на вярването, че едно пропускане или отклонение от техния план означава пълен провал. Това би било като да поемете по различен път до вашата дестинация, за да видите пейзажа. Все още се озовавате на дестинацията, но се наслаждавайте на пътуването си. По същия начин един ден с по-високи калории, но страхотно преживяване с приятели, не е грешка. Това е необходимо преживяване за вашето ментално здраве и последващо придържане към диетата ви.

Бъдете гъвкави, когато срещнете огромни неуспехи, учете се от тях и растете!

Заключение

Разпознаването на тези признаци, които биха могли да предизвикат устойчивостта на вашата диета, е решаваща стъпка към дългосрочен успех. Създайте реалистични очаквания, наблегнете на планирането, управлявайте емоционалното хранене, потърсете подкрепа и избягвайте мисленето „всичко или нищо“.

Промяната изисква време и търпение, но най-важното е последователност. Бъдете добри към себе си и останете фокусирани върху дългосрочната цел. С тези тактики вие не само ще заобиколите обичайните капани при диета, но и ще проправите своя път към устойчива и успешна диета.

Искате ли да усвоите основите на здравословното хранене и тренировките според целите си? Разгледайте YouTube канала или прочетете останалите ни статии. В случай, че искате да усещате аромата на хартиена книга докато надграждате знанията си, може да инвестирате в себе си с авторските ми книги „Несломим“ и „Метаморфоза“.

Ако имате нужда от ментор по пътя към изграждане на здравословни навици, естетично тяло и по-добър начин на живот, запазете си час за разговор с нас ОТ ТУК. В него ще обсъдим каква е целта ви, ще разберем какво ви пречи да я постигнете и ще съставим удобен план за действие, който да ви донесе желаната промяна. Позволете си да бъдете енергични, здрави и да се чувствате добре в тялото си. Започнете още днес!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian