Фитнес за по-щастливо семейство

Снимка на щастливо семейство

Фитнес семейство: Поредната мода или…?

Преди да говорим за фитнес семейство, нека започнем с основите. Думата “семейство” е едно от най-ценните неща в живота. В днешния забързан свят обаче това семейство често е погълнато от ежедневието. Постоянно се налага да балансира между работа, училище и най-различни ангажименти. Минусът е, че правейки това, остава все по-малко свободно време за качествено прекарване с близките ни.

Последното нещо, което си мислят членовете на едно семейство е „в свободното си време ще отида на фитнес“. Това обаче може да е нож с 2 остриета. От една страна няма да си „губите“ времето във фитнеса, а ще го прекарате със семейството. Но от друга е наш дълг да се грижим за семейството си.

Един от начините да укрепим и заздравим връзките в нашето семейство и най-вече здравето на членовете на семейството е чрез физическа активност. Фитнесът може да бъде забавен, мотивиращ и да засили връзката на цялото семейство. Няма нищо по-хубаво от едно сплотено и здраво семейство, което се предизвиква и спортува. Всъщност, ползите да бъдете фитнес семейство, както ще научите, са много. Но пречките пред това също не са малко. Ето какво имам предвид:

Предизвикателството на модерното семейство

снимката показва семейство, което води застоял начин на живот

Съвременното ежедневие изправя семейството пред набор от предизвикателства. С напредналата технология и преобладаването на заседналите дейности, много семейства всъщност прекарват все повече време на закрито и по-малко време движейки се. Както споменахме изискванията на работата и училището също могат да отнемат много от времето за прекарване заедно и споделяне на опит.

Децата по цял ден седят на чиновете и след като се върнат вкъщи отново сядат, за да си пишат домашните. Родителите са цял ден на бюро и след като се върнат изморени от работа какво правят? Сядат или си лягат, за да си починат. Тази умора обаче не е физическа, а психическа. Тя няма да се преодолее с още почивка, а с движение.

Най-лошото е, че тази промяна в начина на живот не остава без последствия. Степента на затлъстяване сред децата и възрастните се е увеличила. Здравословните проблеми, свързани с начина на живот, като сърдечни заболявания и диабет, стават все по-чести. Комбинацията на това с недостатъчно качествено семейно време води и до отслабени взаимоотношения, пропуски в комуникацията и чувство на несвързаност между членовете на семейството. Фитенсът обаче може да промени това.

Как влияе фитнесът на вашето семейство?

По-енергично семейство

снимката показва енергично семейство, което прекарва време заедно

Една от най-забележимите ползи от следването на фитнес рутина е скокът в нивата на енергия. Когато родителите и децата се занимават с физически дейности, те събуждат нервната си система и така ободряват телата и умовете си.

Редовните упражнения укрепват сърцето и му позволяват да изпомпва кръвта по-ефективно. Това означава, че кислородът и хранителните вещества се доставят по-ефективно до тъканите на тялото, което осигурява повишени нива на енергия.

Също така упражненията предизвикват отделянето на ендорфини. Това са хормони на щастието и радостта. Те взаимодействат с рецепторите в мозъка и намаляват усещането за болка като предизвикват положителни чувства в тялото. Резултатът от тези процеси води до цялостно усещане за повишена енергия и благополучие.

Енергия, която може да използвате, за да прекарате повече качествено време с близките си. Докато сте заедно вие ще се чувствате бодри и заредени, а не изцедени от работата или училището. Това е само една от ползите да бъдете фитнес семейство. Ето и другите:

Рутина

Рутина в семейството: баща и син мият зъбите си пред огледалото

Липсата на рутина и подреденост означава, че всичко е хаотично. А хаосът не може да се управлява. Включването на фитнеса в ежедневието няма да отнеме от времето със семейството ви, а ще го създаде. Тъй като отделяйки определени периоди за физическа активност, вие имате план, по който да действате. Повярвайте, за толкова години работа с клиенти, дори тези, които твърдяха, че са много заети – НЕ бяха. Просто нямаха добре структуриран план за действие. След като го създавахме, сякаш някак магически имаха повече време. Няма магия – просто структура и рутина.

Така създавате структурирана рутина, която ще ви помогне да оптимизирате графика си. Отделеното време за фитнес помага да се избегне отлагането на другите задачи, защото трябва да сте още по-ангажирани с тях, за да ги наместите в графика. Това ще доведе до по-ефективно използване на времето през деня.

Освен това редовната физическа активност допринася и за по-добрия сън. Когато членовете на семейството се занимават с физическа дейност, качеството на съня им ще се подобри. Ще спите по-дълбоко и ще се възстановявате по-добре. По-добрият сън автоматично се свързва с повече бодрост на сутринта, а възстановяването – с повече енергия. Получава се един положителен омагьосан кръг.

Така не само ще имате повече време за любимите си хора, но и ще сте по-свежи и бдителни през деня, възползвайки се максимално от моментите, прекарани със семейството.

Пример на децата и близките

баща дава добър пример на сина си, като тренират заедно във фитнеса

Родителите играят жизненоважна роля при формирането на навиците, нагласите и мисленето на своите деца. Когато родителите отдават приоритет на фитнеса, те дават силен пример за своите деца и хората около тях, включително и техните половинки. Този пример се простира отвъд физическата активност. Той включва и ангажимент за здравословно хранене.

Абсолютно никой член на семейство не иска децата или половинката му да са с наднормено тегло или да се хранят с нездравословни храни през цялото време. Единственият начин това да се избегне, е чрез собствения пример. Както казах по-рано – ние сме длъжни да даваме добър пример на близките ни и да се грижим те да са в добро здраве.

Децата попиват поведението и ценностите, демонстрирани от техните родители като гъби. Когато видят родителите си да се занимават с фитнес и да избират здравословна храна какво мислите, че ще се случи? Точно така. Децата ще последват добрия пример. И това ще им постави основата за здравословен живот от малки. Тази основа ще остане с тях завинаги и ще научат много други уроци като колко е важно постоянството и да бъдеш дисциплиниран.

По-естетично тяло

снимката показва фитнес семейство с естетични тела

Бонусът от това да посещавате фитнеса изобщо не е малък. Визуалните промени няма да останат по-назад от психологическите. Когато предизвиквате тялото си всяка седмица, то ще е принудено да се адаптира и да стане по-силно, за да издържа тренировките. Резултатът от това е едно по-естетично, функционално и в по-добро здраве тяло, което ще окаже голям ефект върху увереността и самочувствието ви.

Когато членовете на семейството видят положителни промени в телата си като повишен мускулен тонус, издръжливост или загуба на подкожни мазнини, е много по-вероятно да се почувстват и възприемат себе си по-добре. Позитивният поглед върху себе си със сигурност ще се пренесе и във всички области на живота, включително семейните взаимоотношения, училището и работата.

Разбира се, естетичните подобрения не са само да изглеждате добре. Те имат за цел и да живеете и по-дълго. Съзнанието ни възприема естетичното като здраво, а неестетичното като нещо болно. Редовните упражнения и здравословната диета намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно и дори някои по-сериозни болести. Вие и семейството ви не само ще се чувствате по-добре в телата си, но и ще увеличите шанса да изживеете един по-дълъг и по-пълноценен живот заедно.

Освен това, чувството да станеш свидетел на трансформацията на свой близък е неописуемо. Децата и останалите членове на семейството ви ще се вдъхновят от положителните промени, които настъпват. В резултат на това те ще искат да подражават на вашите действия и поведение, създавайки отново омагьосан кръг от здраве и благополучие в цялото семейство. Страхотна причина да искате да бъдете фитнес семейство, не мислите ли?

По-добър хормонален баланс

Естетично тяло на жена и химична структура на хормони

Фитнесът играе ключова роля в поддържането или подобряването на хормоналния баланс и намаляването на риска от хронични заболявания както при мъжете, така и при жените.

Редовните упражнения при мъжете, особено силови, повишават нивата на тестостерон и намаляват стреса. Добрите нива на тестостерон са от съществено значение за цялостното благосъстояние и енергията на мъжа. Също така допринася и за растежа на мускулите. Кой не би искал да се чувства по-силен и по-голям?

Освен това тренировките намаляват и риска от често срещани здравословни проблеми при мъжете, като такива с простатата или еректилна дисфункция.

Фитнесът при жените допринася за хормоналния баланс, подпомагайки регулирането на хормоните, свързани с менструацията, бременността и менопаузата. Повече по темата може да прочетете в статията ни ТУК.

Физическата активност поддържа и функцията на щитовидната жлеза, за която също сме посветили цяла статия. Може да я прочетете ТУК.

Други два плюса на физическата активност са, че помага за справяне със синдрома на поликистозните яйчници (PCOS) чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и облекчава на симптомите на менопаузата.

Един от общите плюсове е, че тренировките със съпротивление увеличават костната плътност, което намалява риска от остеопороза и фрактури по-късно в живота. Те помагат и за справяне с артрита, като поддържат гъвкавостта на ставите и намаляват болката. Подобрява се и работата на имунната система, тъй като тялото става по-ефективно в това да се бори с инфекциите.

Бонус: Дисциплина

Снимка на две деца, играещи джу джицу, показващи символ на дисциплина

Думата дисциплина е синоним на самоконтрол и сдържаност. Това е качество, което фитнесът ще ви помогне да доразвиете. Дисциплината е едно от онези неща, които ще ви направи успешни и във всяка друга сфера от живота. Когато можете да упражните самоконтрол върху себе си, ще си спестявате дребните скандали с половинките си. Знаете, че те не ви носят нищо освен излишно главоболие и разваляне на отношенията.

Когато децата направят някоя беля и вие проявите сдържаност и им обясните със спокоен тон защо това, което са направили е лошо, ще е много по-градивно. Така давате добър пример и шансът случката да се повтори ще е сравнително по-малък. Алтернативата е да си изпуснете нервите, да им се накарате, да се почувстват зле и в бъдеще отново да направят същата беля.

Дисциплината е номер едно фактор за успех. Тя е нещото, което превръща действията ни в навици за цял живот. От нас зависи дали тези навици ще са изграждащи или деструктивни. Ето защо, като фитнес семейство, вие предавате именно тази дисциплина на децата.

Ще бъдете ли фитнес семейство?

Фитнес семейство: майка, баща, син и дъщеря, които тренират във фитнеса и вдигат гирички

След всичко описано до момента, какво избирате? Искате ли да бъдете енергични, силни и дисциплинирани? Искате ли да живеете по-качествен живот, да имате времето за любимите ви хора и най-вече – да бъдете пример за тях? Ако да, то изборът да бъдете фитнес семейство, е правилното решение за вас!

 

Искате да усвоите основите на здравословното хранене и тренировките според целите си? Разгледайте YouTube канала ни ТУК. Ако обичате израстването и търсите как да подобрявате себе си, може да го направите с останалите ни статии ТУК. В случай, че искате да усещате аромата на хартиена книга докато надграждате знанията си, може да инвестирате в себе си с авторските ми книги „Несломим“ и „Метаморфоза“.

Ако имате нужда от ментор по пътя към изградждане на здравословни навици, естетично тяло и по-добър начин на живот, запазете си час за разговор с нас ОТ ТУК. В него ще обсъдим каква е целта ви, ще разберем какво ви пречи да я постигнете и ще съставим удобен план за действие, който да ви донесе желаната промяна, за да бъдете енергични, здрави и да се чувствате добре в тялото си.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian