Метаболитен синдром: Убиецът на 21-ви век!

Снимка на жена, която страда от метаболитен синдром и има много наднормено тегло под формата на подкожни мазнини

Така нареченият метаболитен синдром е една често пренебрегвана заплаха, която има и лошата слава на най-големия убиец на 21-ви век. Това е състояние, характеризиращо се с набор от взаимосвързани рискови фактори. То може да бъде измамно, защото не се случва изведнъж, а постепенно и неусетно. Последиците могат да са фатални.

Най-страшното е, че няма лекарства, които да излекуват синдрома нацяло. Това обаче не означава, че не може да се направи нищо, за да го избегнем. Но за да стигнем до решението, нека първо се запознаем по-добре с проблема метаболитен синдром и до какво води той.

Какво е метаболитен синдром?

Метаболитният синдром не е отделно заболяване. Той представлява група от рискови фактори, които значително повишават риска от сърдечни заболявания, високо кръвно и диабет тип 2. Тези рискови фактори обикновено са свързани с начина, по който тялото обработва глюкозата (захарта) и мазнините, както и с това как се регулира кръвното налягане.

Първото място по смъртност в света се заема от сърдечно съдови заболявания. А при хората, които са диагностицирани с метаболитен синдром, има 2 пъти по-голям шанс да получат сърдечен удар. Както и 5 пъти по-голяма вероятност да развият диабет.

Кои са рисковите фактори за метаболитен синдром?

изобразени са някои рискови фактори за метаболитен синдром

Рисковите фактори за метаболитен синдром включват:

Затлъстяване. По-специално натрупване на излишни мазнини около корема, често известно като централно или абдоминално затлъстяване.

Висока кръвна захар на гладно. Повишени нива на кръвната захар на гладно, служещи като ранен индикатор за риска от развитие на диабет. Придружаващ фактор е и инсулинова резистентност. Това е състояние, при което клетките на тялото вече не реагират ефективно на инсулина, хормонът, отговорен за регулирането на нивата на кръвната захар, което води до повишени нива на глюкоза.

Високо кръвно налягане (хипертония). Това се характеризира с постоянно повишени стойности на кръвното налягане, обикновено надвишаващи 130/85 mm Hg.

Абнормален липиден профил. Това включва повишени нива на триглицериди или понижени нива на HDL (добър) холестерол и високи нива на LDL (лош) холестерол.

Достатъчно е да присъстват 3 от тези заболявания, за да бъдете диагностицирани с метаболитен синдром.

Защо състоянието метаболитен синдром е тих убиец?

За разлика от много здравословни състояния, които предизвикват забележими симптоми, като болка или дискомфорт, метаболитният синдром обикновено не причинява специфични признаци или симптоми, които хората лесно разпознават. Тази липса на явни симптоми може да накара хората да подценят колко сериозни са скритите рискови фактори.

Въпреки отсъствието на външни симптоми, синдромът  активно причинява вътрешни увреждания на сърдечно-съдовата система, черния дроб и други органи. Това увреждане може да се натрупа с течение на времето, увеличавайки риска от животозастрашаващи състояния.

Като един истински убиец, опасният метаболитен синдром се развива с течение на времето. Често в резултат на дългосрочен избор на начин на живот като лоша диета, липса на упражнения и затлъстяване. Тъй като прогресира постепенно, хората може да не осъзнаят, че го имат, докато вече риска от сърдечни заболявания, инсулт или диабет не е значително голям.

Какво води до развитие на метаболитен синдром?

Снимката показва, човек с наднормено тегло.

Наднорменото тегло, е нещото, което най-много допринася за развитието на симптомите на метаболитния синдром. И реалността е, че излишните килограми, които трупаме са по наша вина. Те се получават от лошите избори на храна.

Хората масово се хранят със силно преработени храни, сладки изделия и напитки и т.н. Те, освен че са богати на изкуствени трансмазнини, са направени и така, че да искаме да ядем все повече от тях. Храните от този тип не са богати на витамини и минерали и са с много висока калорийна стойност. Това е първата стъпка, за да се подсигурите с наднормено тегло.

Втората е липсата на физическа активност. И тук нямам предвид тренировки в залата, а цялостното обездвижване и заседналият начин на живот. Когато сме физически неактивни, изразходваме по-малко калории, отколкото ако се движим повече. Това означава, че ако вашият приемът на калории от храната остане същият, тялото няма за какво да използва излишните калории. Калорийният излишък, в който сами се поставяме, води до покачване на килограми.

Какво е лечението?

Както споменах по-рано – няма лекарство, което да излекува състоянието метаболитен синдром нацяло. Има само такива, които могат да поддържат положението да не стане по-зле.

Но също така споменах и че има какво да се направи по-въпроса. Метаболитният синдром е до голяма степен предотвратим и управляем. Дори заболяванията като диабет, могат да се предотвратят при хората с пред диабетни състояния. А при тези, които вече имат такъв, да се държат в добри граници, които не биха оказали негативно въздействие.

Дори и при хората с генетична предразположеност към метаболитен синдром, отново зависи от тях дали ще го развият. Те трябва да са още по-внимателни и да се погрижат за здравето си. За да стане това обаче е необходима цялостна промяна в начина на живот. Ето най-важните промени, които трябва да се направят:

Храненето при метаболитен синдром:

Храни, които здравословното хранене включва.

На първо място е здравословна диета. Чрез нея ще постигнете и поддържате здравословно тегло, което е от решаващо значение за намаляване на риска от състояния, свързани с метаболитния синдром, като сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Подбирайте цели храни като плодове, зеленчуци, храни богати на протеини и пълнозърнести храни, като същевременно внимавате със изкушаващите сладки храни и преработените пици, чипсове, бургери и т.н. Яжте само когато сте гладни, а не защото ви е скучно или тъжно. Старайте се да ядете бавно и да слагате в порциите си нискокалорични и обемисти храни, за да сте сити за по-дълго време.

Естествено, освен качеството на храната, отслабването ще ви помогне много с подобряване на състоянието. Ще намалите негативните ефекти от високото кръвно налягане, както и него. Ще подобрите инсулиновата си чувствителност и най-вече ще имате по-малко възпаления в организма. Всичко това ще ви помогне да се чувствате по-енергични и да имате мотивация да се движите повече. Ето защо и последното е толков важно:

Движението и глюкозния метаболизъм:

На снимката има физически актвини хора.

Редовната физическа активност подобрява способността на тялото да използва ефективно инсулина. Това означава, че когато сте активни, вашите клетки стават по-отзивчиви към инсулина, което позволява на глюкозата (захарта) да навлезе по-лесно в клетките. Това може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар, ключов компонент на метаболитния синдром.

Физическата активност допринася и за това да се вкарате в калориен дефицит. Когато се комбинира с балансирана диета, това ще доведе до загуба на тегло. Със свалянето на килограми факторите, причиняващи метаболитен синдром, значително ще намаляват и постепенно ще изчезнат.

По-честото движение води до подобрено цялостно здраве, включително по-добър сън, настроение и нива на енергия. Достатъчно е след всяко хранене да правите по 10-ина минути разходка или на всеки час да ставате от стола, за да се раздвижвате в рамките на 5-10 минути.

Желателно е и да добавите и минимум от 2 до 3 или 4 дни, в които да тренирате със съпротивление. В ТОЗИ клип може да видите една от най-големите ползи, която ще извлечете от тренировките, независимо в какво състояние сте.

Отговорността е ваша! Какво ще направите с нея?

Метаболитният синдром главно се развива от затлъстяването и заседналия начин на живот, а те са в резултат на нашите избори. Всеки човек казва, че е загрижен за здравето си и иска да е в добро такова, но повечето не правят нищо по въпроса. Някак се надяват магически да бъдат здрави и когато видят, че нещата не работят така, те започват да се оправдават с годините, хормоните, какво слагат в храната и какво ли още не.

Това се нарича бягане от отговорност. Лесно е да си останеш в зоната си на комфорт. Лесно е да поръчаш пица вместо пържола и салата със зеленчуци. Лесно е да си купиш бикновено газирано вместо такова без захар. Лесно е и да напълниш кошницата със сладко вместо да си направиш списък за пазаруване и да вземеш само необходимото. И трите са изцяло ваши избори, които взимате отново и отново, въпреки че знаете кой е по-добрият избор.

Истината е, че още днес можете да направите правилните избори. Няма нищо непосилно в това да направите промените, които описах. По-скоро трудното е промяната. Хранили сте се така последните 10 години. Това ви е познато. А непознатото? Макар и по-добър начин на хранене, ами ако не проработи за вас? Ами ако не се справите? Ами ако се справите и после не може да задържите резултати? Всичко това са ирационалните съмнения, които всички ние имаме. Да, дори и ние треньорите. Спомням си какви съмнения имах дали ще се справя докато се подготвях да фотосесията си. Това е напълно нормално.

Бъдете осъзнати

Важно е да осъзнате обаче, че вашите емоции не са рационални и обикновено са провокирани от вашата несигурност, съмнения и страх от непознатото. Какво е най-лошото, което може да стане? Да опитате и да няма резултат. Тоест, ще останете на същото положение като сега. Но поне ще знате, че сте опитали. Нали знаете какво казват старите хора?! Всички те съжаляват не за постъпките си, а за нещата, които НЕ са направили! Помислете в малко по-дългосрочен план. Искате ли днешните ви решения да се отразят негативно на старините ви? На моментите с внуците? На качеството ви на живот като стари? Да сте от онези пълни и болни хора, които едва вървят 50 метра, преди да трябва да си починат заради изнемощялото тяло и многото наднормено тегло? Едва ли…

Знам, че промяната е трудна. Знам, че е страшно. Но знаете ли кое е по-страшно? Да останете в сегашното положение. То гарантирано ви води към по-ниско качество на живот, по-чести посещения на лекарския кабинет и по-бързо пристигане до гроба. Не искам да бъда циничен, но това са нещата от живота. Знам, че е табу да говорим за смъртта, но нека сме реалисти. Сигурен съм, че имате близки хора, с които искате да прекарате максимално много време. Е, защо да не го увеличите с още 5-10, а защо не дори и 15 години? Да, напълно възможно е и зависи изцяло от вас.

Помнете, че тялото е нашият храм и сме длъжни да се погрижим за него преди да е станало твърде късно. Ще завърша с поговорката: „Човек не оценява това, което има, докато не го изгуби.“ В този случай, това е здравето ни, а без него нищо друго няма значение.

Тези от вас, които имат проблем с инсулиновата резистентност и искат да подобрят глюкозния си метаболизъм, задължително трябва да изгледат видеото ми за…

Излекуване на инсулинова резистентност:

 

За да усвоите основите на здравословното хранене и тренировките според целите си, разгледайте YouTube канала ни ТУК. Ако обичате растежа и търсите как да подобрявате себе си, може да го направите с останалите ни статии ТУК. В случай, че искате да усещате аромата на хартиена книга докато надграждате знанията си, може да инвестирате в себе си с авторските ми книги „Несломим“ и „Метаморфоза“.

Ако имате нужда от ментор по пътя към изградждане на здравословни навици, естетично тяло и по-добър начин на живот, запазите си час за разговор с нас ОТ ТУК. В него ще обсъдим каква е целта ви, ще разберем какво ви пречи да я постигнете и ще съставим удобен план за действие, който да ви донесе желаната промяна, за да бъдете енергични, здрави и да се чувствате добре в тялото си.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian