Срам във фитнеса. Как да го преодолееш?

Срам във фитнеса

Чернобяла снимка на жена, която изпитва срам

Ще ви разкажа историята на моя тренираща. За протокола, ще използвам друго име – „Ани“. Та, Ани беше в университета, стараеше се да подобри формата си и затова започнахме работа онлайн. В хода на работа установихме, че тя има хранително разстройство, с което се борихме около година и половина, докато накрая го победихме заедно и с помощта на психотерапевт. Освен него, обаче, Ани имаше адски негативен Боди имидж. Той пък, от своя страна, допринасяше адски много за чувството на срам всеки пъти, в който Ани си помислише да влезе във фитнеса.

Спомням си, че ми споделяше колко много я е срам да слезе на долния етаж, в „мъжката част“ от залата. Имало много момчета и какво щели да си помислят за нея. Не искаше да я гледат и се срамуваше. Всъщност, проблемът идваше от това, че Ани смяташе, че ще бъде съдена. Тя не харесваше тялото си и се противеше. Бореше се срещу него, а не гледаше на него като на съюзник. Лека-полека подобрихме боди имиджа ѝ. Престраши се и слезе в „мъжката част“, където вдигаше дъмбели и лостове (хип тръст). Най-накрая нейният срам във фитнеса беше изчезнал!

С времето дори я накарах да „използва“ мъжете, за да комуникира с тях и да свикне да бъде около тях. Така видя, че няма страшно. А как ги използваше ли? Молеше ги да ѝ помагат с нареждането на щангата или да седнат на пейката докато прави хип тръст. Така пейката не се движеше докато Ани вдигаше повече от собственото си тегло.

Какво искам да ви кажа с тази история?

Снимка на син неонов надпис

Много хора не желаят да тренират във фитнес, защото не се чувстват комфортно там. Тъй като не са в добра форма, те изпитват срам във фитнеса, а често и чувство на вина, че не изглеждат добре като трениращите хора. Да, аз също съм преминал през това нещо. На 14-годишна възраст тежах 88 килограма (за съпоставка – сега съм 70кг). Знам какво е. Влизаш във фитнеса и се оглеждаш уплашено, надявайки се никой да не те гледа. Не си особено сигурен какво правиш, просто знаеш, че искаш да те отведе далеч от негативните чувства, които изпитваш спрямо тялото си.

Замислете се обаче, че без да тренирате няма как да постигнете желаните резултати. Колкото и да ви плаши фитнесът, това е един от най-добрите варианти да влезете във форма. Изправете се пред този свой страх и предприемете нужната стъпка към промяната. Както казва Арнолд Шварценегер: „Не можете да изкачите стълбата на успехи с ръце в джобовете”. Не казвам, че ще ви бъде лесно, защото не е. Изисква да излезете от зоната си на комфорт, за да тръгнете по пътя към вашата по-добра версия. Онази, мечтаната, която си представяте в моментите, в които мислите за бъдещето.

Психологическият аспект на срам при тренировки във фитнеса

Тъжна жена седи на стол с наведена глава

А и в крайна сметка, нека бъдем честни – по-голямата част от хората са във фитнеса, именно защото не са в добра форма или смятат, че могат да я подобрят. Тоест, субективно не харесват формата си. И често това явление обхваща и вас. Множество пъти са ми казвали: „Боби, много ме е срам да вляза във фитнеса. Не мога, не е за мен.“. Виждам, че човекът го иска, но има вътрешен блокаж.

Всъщност, проблемът не е изобщо в срам. Срамът замаскира нещо друго – несигурността. Чувството, че не сте „достатъчно добри“. Самите вие, на подсъзнателно ниво, се съдите прекалено строго и след това прехвърляте („пренос“ на езика на психологията) тези чувства към хората в залата. Тоест, понеже самите вие не осъзнавате, че се съдите, пренасяте „качеството“ на хората във фитнеса. Ето например:

Някои хора се страхуват, че ще им се смеят във фитнеса, защото не изглеждат добре (отново субективно – според тях самите). Тъкмо обратното – всеки отдава уважение на много слабите или пълни хора, че въпреки всичко са вътре в залата и работят върху себе си, за да изградят едно по-добро Аз. В крайна сметка, ние трениращите сме едно малко общество, социална група, и е от изключително значение да се подкрепяме.

Ролята на социалния кръг

Снимка на приятели, които стоят прегърнати

Когато започнете да тренирате, ще се запознаете с хора със сходни на вашите интереси, които също желаят по-добра форма и работят усърдно за нея. Ще завържете приятелства с други трениращи, както и с треньора си. Когато отидете в залата, ще познавате по-голямата част, ще си помагате, ще се радвате взаимно на постиженията си, ще бъдете като едно малко семейство.

Това е и нашата цел в MavrovFit – да увеличим броя на нашето семейство и да запалим все повече хора да спортуват, да изглеждат добре, да се чувстват уверени в тялото си и най-вече да бъдат здрави. Затова имаме затворена група, в която постоянно обучаваме нашите трениращи. Затова правим и срещи на живо, забавляваме се и споделяме проблемите си. Ще се изненадате колко често трениращите се сблъскват с едни и същи пречки по пътя към тяхното по-добро Аз.

Социалната подкрепа и обмяната на опит в такива ситуации е от огромна полза за постигането на техните цели. Естествено, това помага и за поддържането на една мотивация у тях. Все пак, когато виждаш, че другите около теб се справят, в теб малко или много се активира рефлексът за състезателност. Искаш и ти да се представиш на ниво, също като другите. Затова и с каквито хора се обградиш – такъв ставаш. Ако са амбициозни и следват неотлъчно целите си, както са нашите трениращи, то нещата се получават и резултатите не закъсняват.

Както много пъти съм споменавал, вашият социален кръг е отговорен за това дали ще успеете да постигнете целите си или ще се провалите. Затова внимателно избирайте с кои и какви хора (като качества) прекарвате своето време. Това може да има огромно значение за вашите фитнес успехи, както и за успехите в останалите сфери от вашия личен и професионален живот!

Срам, фитнеса и вашите цели

Мишена за дартс - цел

В края на деня, вашето желание да постигнете целта си, остава. Ето защо ако не предприемете действия, ще усещате вътрешен конфликт. От една страна срамът ви спира и изпитвате блокаж, а от друга – желанието да се промените също ви притиска до стената. В такива моменти е много важно да ги разпознаете и да подходите правилно. Какво имам предвид? Разбирайки колко важна роля играе психиката и вашата нагласа в цялостния процес, то е важно да разчитате на тях. Разбивайки лимитиращите си вярвания и бидейки осъзнати за вашето чувство за недостатъчност, можете да ги стопирате в момента, в който се появят. Така ще вземете отново контрол над себе си.

В такива ситуация, обикновено винаги карам хората да помислят ЗАЩО правят нещо. Задавайки си този въпрос докато стигнете до корена на нещата е от фундаментално значение. Защо? Калорийният дефицити тренировъчната програма са прости. Единствено трябва да сте постоянни и да ги следвате. Значително по-трудно е да се справяте с различни бариери и предизвикателства на ментално ниво, като част от тези, които посочих по-рано.

Ето лесен пример за задаване на въпроса:

Защо ме е срам във фитнеса?

Сама жена в тъмното

Защото не изглеждам достатъчно добре? Защо не изглеждам достатъчно добре? Защото имам лоша култура на хранене и не спортувам. А това защо се получава? Ами, защото никога не съм бил научен как да се храня по-добре. А защо не спортувам? Защото ме е срам да отида във фитнеса. Отново в изходна позиция. Добре, в такъв случай какво предизвиква чувството за срам? Ами, несигурността, неизвестното. Дали ще се справя? Дали няма да стана за смях? Откъде идват тези чувства? Винаги е трябвало да отговарям на определен идеал или да влизам в определена категория, за да получавам признание, любов и внимание от близките ми хора. На какво ме е научило това? Ако не се справям достатъчно добре, то не заслужавам любов. БАМ! Разковничето в цялата ситуация излезе! “Ако опитам и се проваля, то значи не заслужавам любов. Не съм достатъчно добър/добра и не заслужавам да изглеждам добре!”.

Може би този пример за вътрешен монолог ви звучи абсурдно, но е толкова близо до реалността. Сбълсквам се постоянно с такъв тип майндсет в практиката си. Всъщност, всички малко или много имаме чувството за недостатъчност вградено в нас. Не казвам, че то диктува живота ни или, че няма и други фактори. Изтъквам го като един от най-важните, особено в аспекта на събуждане на чувството на срам. То идва от вината, че не сме или няма да бъдем достатъчно добри. И оставайки вкъщи, избягвайки фитнеса, ние засилваме това наше “вярване”. То не е истинско, но докато вярваме в него, на подсъзнателно ниво ще ни саботира. И то колко тънко и неусетно, не мислите ли?!

Искате повече за себе си?

Знаейки всичко това, вярвам ще направите правилния избор по повод фитнеса. Вярвам, че ще намерите кои са вашите пречки по пътя и ще ги елиминирате. Само така ще стигнете крайната цел и чувството на удовлетворение. И макар все още да четете и да не сте направили нищо, повярвайте ми, достатъчно добри сте! Ценете себе си и винаги полагайте усилия. Обвържете вашето удовлетворение от вас самите с усилията, които влагате, а не с резултатите (които не винаги зависят изцяло от нас). Така ще бъдете свободни и ще живеете много по-пълноценно. Благодаря ви, че останахте с мен в това приключение.

Искате ли да усвоите основите на здравословното хранене и тренировките според целите си? Разгледайте YouTube канала ни ТУК. Ако обичате растежа и търсите как да подобрявате себе си, може да го направите с останалите ни статии ТУК. В случай, че искате да усещате аромата на хартиена книга докато надграждате знанията си, може да инвестирате в себе си с авторските ми книги „Несломим“ и „Метаморфоза“.

Ако имате нужда от ментор по пътя към изградждане на здравословни навици, естетично тяло и по-добър начин на живот, запазете си час за разговор с нас ОТ ТУК. В него ще обсъдим каква е целта ви, ще разберем какво ви пречи да я постигнете и ще съставим удобен план за действие, който да ви донесе желаната промяна. Позволете си да бъдете енергични, здрави и да се чувствате добре в тялото си. Започнете още днес!

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
bg_BGBulgarian